Yuksel Yilmaz (1940 - 2004)

Yuksel Yilmaz 1940 3’anas Arkabişi 3’aleni Napşiti coxoni oput’es dibadu. Geç’k’apuroni doguroni na dibadu oput’es ik’itxu do dotamamu. 1955 3’anas oxandus kogyoç’k’u. Yilmazik terzi do mek’undureşa çirağoba uxvenu. Malimelobaşi servisi dotamamuşk’ule Mp’olişa idu do ekonaşis skidala şeni sakvari oxvenuşa kogyoç’k’u. Kuçxeş modvaluşi atelye gon3’k’u Beyoğlis do muşi k’ala na ixandept’u madulyepe k’ala kuçxeş modvalepe ikipt’u. Viyanaşa na idu Yuksel Yilmazik universit’et’işi Germanuri nenaş k’ursişa nak’otxani tutaş morgvalis idu nena oguru şeni. Turketişa moxtuşi, xolo atelye muşis ixandu.

1992 3’anas Lazuri nena do k’ult’uraşi oskedinu şeni mxuci na meçu ucoxoni k’oçepeşen ar teri iqu. Lazi Pondişi K’omit’et’işi dulyas guri meçu Mp’olis. Ok’ule 1993 3’anas Mp’olis na gamiğinu “Ogni” coxoni k’ult’uruli svarulis mxuci meçu. “Ogni” şi maartani nomeris imza muşiten Lazi Pondişi coxoten int’erviu meçu. Rek’lami muşi oxvenu do geç’areli mogapu şeni Lazoba na ixmaranpe k’ala k’abğa uğut’u Yilmazis. Edo şumeri rt’u mxuci na var meçu mitxanepeşen. Muk dido qoropt’u “Ogni”. 6 nomeri şk’ule “Ogni” var gamiğinuşi, dido p’at’i a3’onu.

Sifteri oxmaruten k’vincişi avcobaşi ust’at’i rt’u. Namtini jurnalist’epek Yimazişen k’vincişi avcoba şeni int’erviu ezdeet’es, sureti muşi k’ala. Lazuri nena do k’ult’uras mxuci na meçasunon ağani jurnalişa imendi ikipt’u mara na z’iru derdepe do p’at’i zabunobaşen 2004 3’anas na dibadu op’utes şuri muşi Ğormotis meçu. Cenaze muşi ekonaşis let’as niçinu. 1974 3’anas na içilu Yuksel Yilmazis ar biç’i do ar k’ulani bere uqount’u.

Yüksel Yılmaz (1940 - 2004)

Yüksel Yılmaz 1940 yılında Arhavi’nin Aşağı Şahinler köyünde doğdu. İlkokulu doğduğu köyde okudu ve tamamladı. 1955 yılında çalışmaya başladı. Yılmaz, terzi ve ayakkabıcı çıraklığı yaptı. Askerliğini tamamladıktan sonra İstanbul’a gitti ve geçimini sürdürmek için çalışmaya başladı. Beyoğlu’nda ayakkabı atölyesi açtı ve birlikte çalıştığı işçilerle ayakkabılar üretti. Viyana’ya giden Yüksel Yılmaz, Almanca öğrenmek için bir kaç ay üniversitede kursa gitti. Türkiye’ye dönünce yine atölyesinde çalışmaya devam etti.

1992 yılında Laz dili ve kültürünü yaşatmak için omuz veren isimsiz kahramanlardan biri oldu. İstanbul’da Laz Vakfı Komite çalışmalarını yüreklendirdi. Sonra, 1993 yılında İstanbul’da çıkartılan “Ogni” isimli kültürel dergiye destek verdi. “Ogni” nin ilk sayısında Laz Vakfı Komitesi adına söyleşi yaptı. Yılmaz, reklam peşinde koşan ve para kazanmak için Lazlığı kullananlarla mücadele ediyordu. Kültürel çalışmalara destek olmayan kimselere kızgındı. “Ogni” yi çok seviyordu. “Ogni” 6 sayı sonra çıkartılmayınca çok üzüldü.

Atmaca kullanılarak yapılan kuş avcılığının üstadı idi. Bazı gazeteciler Yılmaz ile, görüntüleri ile birlikte kuş avcılığına ilişkin röportaj yapmışlardı. Laz dili ve kültürüne omuz verecek yeni dergiye ümit bağlıyordu fakat yaşadığı sıkıntılar ve kötü hastalığı yüzünden 2004 yılında doğduğu köyünde ruhunu teslim etti. Cenazesi orada defnedildi. 1974 yılında evlenen Yüksel Yılmaz’ın bir erkek ve bir kız çocuğu var.