ANASAYFA

SAAKAŞVİLİ'NİN TÜRKİYE'YE GAZ ZİYARETİ

Gürcüstan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile yaşanan doğalgaz krizine çözüm bulmak için Türkiye’yi ziyaret etti. Rusya ile yaşadığı siyasi krizin ardından bu kez de doğalgaz krizi ile karşı karşıya kalan Gürcüstan’ın umudu Türkiye. Rusya’nın Ocak ayından itibaren gazını keseceği Gürcüstan, kış ortasında gazsız kalmamak için Türkiye’den yardım bekliyor. Gürcüstan, ayrıca Rusya’nın yeniden gaz vermesi için Türkiye’den arabuluculuk yapmasını da istiyor. Gürcüstan, Türkiye’nin kendi iç tüketimi ve Avrupa’ya taşımak için kullanacağı ve Gürcüstan üzerinden geçen Şahdeniz boru hattındaki kotasının arttırılmasını talep ediyor.

Azerbaycan’dan gaz taşıyacak boru hattının Kasım ayında devreye alınması gerekiyordu ancak bu gerçekleşmedi. Azerbaycan, Rusya’dan gaz alamayacağı için Türkiye’ye gaz vermek istemiyor. Rusya, Azerbaycan’la birlikte Gürcüstan’a verdiği doğalgazı yeni yıldan itibaren keseceğini duyurdu. İç tüketimleri için arayışına giren iki ülke de gözünü Türkiye’ye taşınacak Şahdeniz doğalgazına dikti.

Doğalgaz talebini karşılamak üzere alternatif enerji arayışına giren Gürcüstan, 2007 yılında doğalgaz ihtiyacını Türkiye’den karşılayacak. Gürcüstan, toplam 1 milyar 800 milyon metreküp doğalgaz ihtiyacının 800 milyon metreküplük kısmını, 2007 yılında Türkiye’den alacağı Azeri gazıyla karşılayacağı açıkladı. Türkiye ile Gürcüstan arasında yapılan gaz anlaşması ile, Gürcüstan'ın gaz alım maliyetleri hafifleyecek ve Rusya'ya olan bağımlığı azalacak.

Hatırlanacağı gibi Gürcüstan, Rus doğalgaz tekelini elinde bulunduran Gazprom’un gaz fiyatını iki kat artırıp, 1.000 metreküp için 110 dolardan 230 dolara çekme talebine olumlu yanıt vermemişti. Gazprom, 2005 yılı sonunda doğalgaz fiyatlandırması konusunda benzer bir tartışmayı Ukrayna ile yaşamış ve Ukrayna’ya gaz sevkiyatını kesmişti. Bu durumda, Rusya enerjide kendisine bağımlı komşularına baskı yapmakla suçlanmış ve anlaşmazlık görünürde fiyat ile ilgili olsa da gerçekte siyasi görüş ayrılıklarını yansıttığı şeklinde değerlendirilmişti.



                                                                                                                                                              LAZURİ