ANASAYFA

EVLİYALAR DİYARI OLAN KÖY: PANÇOLİ

Pançoli, Hopa’nın yakınında kurulu ve Hopa’ya tepeden bakan çok şirin bir köydür. Mçkila ve Ciha dağı vadileri boyunca yamaç arazide kurulmuş, dağınık bir yerleşime sahip, yeşilin en güzel tonlarını barındıran tipik bir Laz köyüdür. Yetiştirdiği din alimleri nedeniyle “Evliyalar diyarı” olarak anılmaktadır. Hopa'ya 4 km uzaklıkta bulunan Pançoli’de yaklaşık 50 hane bulunmakta, 250 civarında insan yaşamaktadır. Yaz aylarında bu sayı artmaktadır. Resmi adı Yeşilköy’dür. Kuzeyinde Sugören köyü, güneyinde Güvercinli köyü, doğusunda Pınarlı köyü, batısında Çamlıköy bulunur.

Köyün arazi meyili ortalama % 60-70 olup, geçimi sadece tarıma dayalı bir köy için zorluk derecesi yüksek bir coğrafyadır. Köyün en büyük gelir kaynağını çay ve fındık oluşturmaktadır. Tabiat şartlarının zorluğu, zaman içerisinde gelir kaynaklarının yetersiz hale gelişi ve yüksek öğrenim gibi nedenlerle Zonguldak, Akçokoca, İzmit, Gölcük, Yalova ve İstanbul gibi şehirlere göç yaşanmıştır. Yeşilköy’ün yol, su ve elektrik sorunu yoktur. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimden sonra köy okulu, öğrenci yetersizliği sebebiyle kapatılmıştır. Köyün camii var fakat sağlık ocağı yoktur. Köyde muhtarlık binası ve çay alım yeri mevcuttur. Çay alım yeri diğer köylerde olduğu gibi, düğün salonu ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Köy halkının eğitim düzeyi yüksek olup, üniversite mezunu birçok Yeşilköylü, yurdun değişik şehirlerinde kamu ve özel sektörde görev yapmaktadır.

Köyde yılın belirli dönemlerinde alabalık; Ağustos ayında da atmaca avı yapılmaktadır. Fakat köyün deresinde yoğun olarak bulunan kırmızı benekli alabalık neslinin azalması nedeniyle, Köy Muhtarlığınca koruma programı uygulanmıştır. Köydes projesi kapsamında, yağmur ve sel sularından taşan derenin ıslah edilmesi için, 3 yerde toplam 55 metre uzunluğunda 6 metre yükseklikte beton duvar yapılmıştır. Böylece Yeşilköy sel taşkınlarından korunduğu gibi köyün altında yer alan Sugören köyü de sel sularından kurtarılmıştır.

Semtleri; Balakhina, Zenimele, Kotili, Nebağule, Obicana, Opurmole, Patiştoba, Tabo, Taçkuri, Çekhçina, Dimitali, Kvandidi, Opumuğali, Kvamostomeri, Zelikalani, Nosuğeni, Bağade, Oktisari, Zelena, Metibci, Golaktoni, Mşkena, Mşkelepuna.

Sülaleleri; Faneşi, Ezirişi, Karalişi, Çanişi, Tofikişi, Bekarişi, Koincişi, Dolapçişi, Soğuişi, Alçiyaşi, Meksudişi, Nesimişi, Omeçutaşi, Tatibaşi, Oksuzişi, Ketuişi, İmamişi, Mamudişi.



                                                                                                                                                              LAZURİ