ANASAYFA

KÖTÜ ŞÖHRETLİ BAYKUŞ

Baykuş, Strigiformes (gece yırtıcıları) familyasındandır. Ava gece çıkar. Başı büyük ve tüylüdür. Kuyruğu kısadır. Kanadı enli ve uzundur. Kanat açıklığı, bir adam boyunda olan baykuşlar da vardır. Serçenin büyüklüğünde olan baykuşlar da vardır. Gagası kıvrıktır. Pençesi keskin kanca tırnaklıdır. Parmakları ise döner. Pençeleri çok kuvvetlidir. Ağaç kovukları, harabeler, kuleler, terk edilmiş kuş yuvalarında yaşar. Antarktika’da değil ama dünyanın her yerinde yaşar. Gece avlanan yırtıcı bir kuştur. 70 yıl kadar yaşar. Boyları 18 santimden 70 santime kadardır. Bilinen 125 kadar türü vardır.

Baykuş, sessizlik içinde avlanır. Vücudu yumuşak ve ince tüylerle kaplıdır. Tüyler, uçuş sırasında doğal bir susturucu gibidir. Bu sebeple uçuş sırasında “pırpır” sesi duyulmaz. Oldukça büyük gözleri başının iki yanında değil, önündedir. Oldukça büyük olan gözleri, göz oyuğunda hareket edemez, sabittir. Ancak boynunu 300 derece rahatça çevirir. Böylelikle bütün çevresini kontrol eder. Dişi baykuş erkeklerinden daha büyüktür. 2’den 10’a kadar yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 30 günden 40 güne kadardır. Yumurtadan yeni çıkmış yavruların göz ve kulakları kapalıdır. Yavruların yuvada kalma süresi ise farklıdır.

Tam karanlıkta göremez. Avlanmak için az bir ışığa ihtiyaç duyar. Gözlerindeki ağ tabaka sarıdır. Bu büyütücüdür. Gözlerinde çubuk duyu hücreleri vardır. Bu hücrelerde “mor ışık görüntüsüne” imkân veren kimyasal bir madde vardır. Çubuk hücreleri, en küçük bir ışığı da kimyasal bir sinyale çevirirler. Böylece baykuş, karanlıktaki cismi bütün ayrıntısıyla görür. Baykuşun görme ve işitmesi çok kuvvetlidir. Baykuşun geniş yüzü, sert ve kavisli tüylerle kaplıdır. Tüyler bir kepçe gibidir. Sesleri toplayıp kulağa yansıtır. Baykuşun başı geniştir. Kulakları, birbirinden daha uzaktır. Baykuş, sesin geldiği yönü çok çabuk bulur. Kulakları perdelidir. Tavşan, fare, ev kedisi ve kümes hayvanlarına saldırır. Gece yırtıcısı olmasına rağmen, kar baykuşu, gündüz de avlanır. Kar baykuşu soğuk kutup bölgelerinde yaşar.

En büyük düşmanı gündüz yırtıcılarıdır. Gündüzleri bunlardan korkan baykuş, geceleyin hıncını alır. Atmaca, şahin ve kartallara karanlıkta sessizce saldırır. Onları avlar. Baykuşun ötüşü uğursuz sayılır. Baykuş faydalı bir hayvandır. Bir peçeli baykuş, bir gecelik fare avında, on kedinin yakaladığından fazla fare avlar. İki kilometrelik bir alanda baykuşlar, yılda 25 bin kadar fare, kemirgen, haşere gibi zararlı hayvanı avlar.



                                                                                                                                                              LAZURİ