ANASAYFA

SAĞLAM BİR BOKSÖR: KANGURU

1700’lü yılların başında İngiliz denizci James Cook, Yeni Zelanda ve Avustralya’yı keşfeder. Kaptan Cook, bitki örtüsünün zenginliğine şaşar. Bu sebeple Avustralya’daki bir koya Botanik koyu adını verir. Burada, yavrularını karnındaki bir kesede taşıyan ve arka ayakları üzerinde zıplayan uzun kuyruklu hayvanları da görür. Kaptan Cook, bu hayvanın adını sorar. Bir Yerli de, cevap olarak “kangoroo” der. Kaptan Cook da, hayvanlara kanguru adını koyar. Bütün dünya, bu hayvanı bu adla tanır. 100 yıla yakın bir süre geçer. Meğerse ‘kanguru’ sözü Avustralyalı yerlilerinin dilinde; “Seni anlamıyorum yabancı!” anlamına geliyormuş 1800’lerde. Ancak hayvan bu adla bilinir ve anılır.

Anne kanguru 33 gün süren bir gebelikten sonra, bir yavruyu doğurur. Yavru, annesinin karnının altında bulunan bir kesede büyür. Kanguru doğduğu zaman, bir santimetre, yani fasulye boyundadır. Yeni doğmuş kanguru tamamen pembe, tüysüz, kör ve kulaksızdır. Küçük bir bebek gibi değil, ayaklı bir larva gibidir. Bu yavru, annesinin tüylerine tutunarak karnı boyunca yukarıya tırmanır. Annesi ona yön vermek için karnını yalar. Tükürükten bir yol çizer. Bebek keseye ulaşmak için 15 dakika çaba harcar. İçeride dört meme vardır. Bebek en küçük memeyi ağzına alır. Altı ay boyunca emer. Birinci yavrudan kısa bir süre sonra, yeni bir yavru daha doğar. O da, kendisinden öncekiler gibi annesinin kesesine yerleşir.

Kesede bulunan ilk yavru da büyür. Kesedeki küçük kardeşine zarar vermeden hayatını sürdürür. 190 günlük olunca, kesenin dışına ilk yolculuğunu yapacak erginliğe erişir. Bundan sonra, zamanını çoğunlukla kese dışında geçirir. Doğumunun 235. gününde keseyi tamamen terk eder. Dişi, ikinci yavrunun doğumundan kısa süre sonra, bir daha çiftleşir. Böylece üç bebeği olur. Birincisi, ayakta ot kemirebilir. Fakat bazen süt emmek için geri döner. İkincisi memeden süt emer. Üçüncü de ondan çok daha küçük olan yavrudur.

Altı ay sonra, bebek kanguru başını keseden çıkarır. Güzel bir kürkü, uzun kulakları ve sivri bir burnu vardır. Bazen dinlenmek ve meme emmek için keseye döner. Keseye tamamen yerleşen yavru, annesiyle her yere gider. Kanguru, çok güzel boks yapar. Kuyruğuna basarak elleri ve ayaklarıyla çok büyük bir güçle vurur. Kanguru bir zıplayışta 12 metre atlar. Hiç su içmeden aylarca yaşayabilir. Su içmek isteyince, kendisi için kuyu kazar. Saatte 45 kilometre hızla koşabilir. Bazen saatte 80 kilometre hız da yapabilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ