ANASAYFA

BİROL TOPALOĞLU'NUN "EZMOCE"Sİ GERÇEKLEŞTİ!

Birol Topaloğlu’nun rüyası, “Ezmoce”nin Kalan Müzik tarafından yayımlanması ile gerçekleşti. Kalan Müzik tarafından önceki yıllarda “Heyamo” (1997), “Aravani” (2000) adlı derleme ve “Lazeburi” (2001) adlı arşiv albümleri yayımlanmıştı. Uzun bir aradan sonra çıkan bu üçüncü derleme albümde, geleneksel ve modern enstrumanların birlikte kullanılarak yapıldığı düzenlemeler otantik bir yorum ile sunuluyor. Albümde Lazca, Megrelce ve Türkçe 16 halk şarkısı ve bestesi yer alıyor.

Albümde Lazca olarak; Laz müzisyen Hasan Helimişi'nin ağlarını ören balıkçılar için yazdığı Maçkhomeşi Birapa adlı hareketli şarkı, babasının rıza ile vermediği Sari adındaki kızı kaçıran Fati'nin hikayesi olan Fati Do Sari, denizin kıyıya vurduğu odun parçacıklarının Lazcadaki adı olan karkalakileri toplayıp evine yakmak için götüren bir Laz kızının şarkısı olan Karkalaki, yaylalara eskisi gibi yaya olarak çıkmanın özlemini çeken bir adamın hikâyesi olan Gola Gza, küçük bir hamsinin hikâyesi olan Kapçaşi Meseli, geleceğe ağıt yakan Gunze Kaide, tulum eşliğinde oynanan ve unutulmaya yüz tutmuş üç Rize Horonu ve Allak Ekçopu adlı otantik bir destan yer alıyor. Albümde Megrelce olarak; Belkania ve Topaloğlu, Nana Belkania’nın popüler şarkısı Didou Nana’yı düet yaparak, anonim aşk şarkısı Margaluri Oropa’yı ise vokal yaparak yorumluyor.

Neredeyse 15 yıldır müzik piyasasında yer alan Birol Topaloğlu'nun son albümü “Ezmoce”, ne yazık ki tam bir hayal kırıklığı oluşturdu. Sanatçının bu çalışması, önceki çalışmalarının gerisinde kalmış. Türkiye’de Laz müziği denilince ilk akla gelen Birol Topaloğlu’nun da Lazcayı bırakarak Türkçeye yönelmesi, populizmin kulvarında koşmaya hazır olduğunun sinyallerini veriyor. İlk albümü “Heyamo”da yer alan 12 şarkının 1 tanesi Megrelce, 11 tanesi Lazca iken ve hiç Türkçe şarkı bulunmazken, “Aravani”deki 16 şarkının 13 tanesi Lazca, 3 tanesi Türkçeden ibaretti. “Ezmoce”de bulunan 16 şarkının biri tekrar olmak üzere 2 tanesi Megrelce, 8 tanesi Lazca ve 6 tanesi Türkçeden oluşuyor. Hasan Helimişi'nin mirasıyla çıkış yapan ve bu mirası koruyup geliştiremeyen Birol Topaloğlu, “Ezmoce” albümü ile Lazcanın sesi olma misyonundan uzaklaşmaya başladığını gösteriyor.

Tulum ve kemençedeki ustalığıyla dünyaca tanınan, etnik Laz müziğini dünyada temsil etme şerefine eren, verdiği demeçler ve yaptığı söyleşilerde otantik Laz müziği yapmakla övünen, ticaret değil müzik yaptığını iddia eden, anadilde eğitim talebinde bile bulunan sanatçının derlemeciliğinin yanısıra üretime de yönelmesini, Lazca ve Megrelce şarkıları sahiplenmesini temenni ediyoruz.



                                                                                                                                                              LAZURİ