ANASAYFA

LAZ FOLKLORÜ: "LAZURİ PARAMİTEPE"

Gürcüstan Metsniereba Akademisince 1982 yılında Tiflis’te yayımlanan “Lazuri Paramitepe-Laz Masalları” isimli çalışma 104 sayfadan oluşuyor. Redaktörlüğü Zurab Tandilava tarafından yapılan kitabın resimleri, İrakli Kipşidze tarafından hazırlanmış. Kitabın toparlanması ve edebi redaksiyonu Natela Kutelia, sözlük derlemesi ise Sergi Cikia ve Natela Kutelia tarafından yapılmış.

Resmi adı, Laz Folklorü - Gürcücenin Laz Diyalektinde (Lazuri Polklori - Kartuli Enis Lazur Dialektze) olan kitabın giriş kısmında bulunan Zurab Tandilava’nın yazısında 7 kez “Laz-Megrel Dialektinde/Lazur-Megrul Dialektze” ifadesi yer almış. Kitabın arka kısmında ise Prof. Uşangi Oboladze’nin, İakob Gogebaşvili’nin “Anadil”i başlıklı makalesi konulmuş.

Kitapta; Keçi ve Kurt, Kral ve Çoban, Cadı Okhai, Kral ve Bağcı isimli dört masal, Ninni, Laz Düğün Şarkısı-Küçük Gelin, Kara Oğlan, Delikanlının Şarkısı, Karının Kocasına Ağıtı, Laz İmece Şarkısı, Küçük Değirmen, Tembel Karga ve Ceviz isimli şiirler yazılmış. Gürcü alfabesinin Latin karşılıkları örnek kelimelerle verildikten sonra sözlük bölümüne geçilmiş. Sözlükte kelimeler karşılaştırmalı olarak Lazca, Megrelce, Gürcüce ve Türkçe sıralamasıyle sunulmuş. Gürcü resmi ideolojisinin tezlerine paralel olarak özellikle birbirine yakın kelimeler seçilmiş.

Edinme telefonu: 00 995 32 380 060



                                                                                                                                                              LAZURİ