ANASAYFA

KAMUFLECİ MÜREKKEP BALIĞI

Mürekkep balığı, kafadan bacaklılar (Cephalopoda) sınıfının, onkollular (Dekapoda) gurubundandır. Denizlerde yaşar. Yumuşakçadır. Solungaçla solunum yapar. Ağız bölgesinde 10 kolu vardır. İki kol, diğerlerinden daha uzundur. Dinlenme sırasında kollarını içeriye çeker. Ancak kollarını avlanmak ve korunmak için uzatır. Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz vardır. Vantuzların içleri dişli, boynuz gibidir. Ilık ve sıcak denizlerin kıyı sularında görülür. Boyu 20 santim ile 18 metre arasındadır. Çoğunun boyu 50- 60 santim arasındadır. Akdeniz kıyılarında avlanır. Yırtıcıdır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenir. Mürekkepbalığı, avına arkasından yaklaşır. Omuriliğini ısırarak kopartır. Felç ederek öldürür. Vantuzlarıyla avını yakalar. Kollarıyla ağzına götürür.

Mürekkepbalığının olağanüstü bir beyni, heyecan hissi, hassas bir koku alma duyusu, obur bir tat alma duyusu ve çok hassas gözleri vardır. Büyük gözlerinin 70 milyon görme hücresi vardır. Görüş alanı 360 derecedir. Arkasını kolay olarak görebilir. Karanlık sularda koku alma duyusuyla avlarının nerede olduğunu hisseder. Sinir sistemi tarafından kontrol edilen, kromotofor adlı renk değiştirme hücreleriyle kendisini kamufle eder. İridosist adlı deri hücreleri de ışığı yansıtır. Renk değiştirmeye yardım eder. Pusuya yatar. Kuma gömülerek kendini gizler.

Ağzında papağan gagası gibi güçlü öğütücüsü vardır. Bir yengeç kabuğunu veya balık kafasını kolayca öğütür. Sırt derisinin altında küçük boynuzsu bir kabuk vardır. Bu kabuk gözeneklidir. Bu kabuğun içi hava ile doludur. Özgül ağırlığı sudan azdır. Böylece suyun içine ve dışına gider-gelir. Kan dolaşım sistemi kapalıdır. Solungaçları manto boşluğunda bulunur. Bütün gövdesi bir yüzgeçle çevrilidir. Yüzgeç yardımıyla ağır ağır yüzer. Gövdesini döndürür. Etki ve tepki sistemiyle de hareket eder. Bunu yapmak için, manto boşluğuna aldığı suyu, karın kısmında yer alan huni ile dışarıya fışkırtır. Su, huniden fışkırırken oluşan tepkiyle, hızla ileri ve geri kaçar. Su püskürttüğünde 37 km hıza sahip olur. Tehlike anında, püskürttüğü ve kendi şeklini alan mürekkep bulutu ile düşmanını aldatır. Aynı zamanda, koku duyusunu da felç eder. Bu kargaşada, düşmanından kaçar. Mürekkep kesesi, bazı türlerde, içleri ışık veren bakterilerle dolu keseciklerle beraber çalışır. Böylece de dışarıya püskürttüğü mürekkep bir ışık patlaması gibi olur. Düşmanının gözü kamaşır. En büyük düşmanı kedibalığı, köpekbalığı, fok ve balinadır.

Mürekkepbalığı yumurta ile çoğalır. Üreme zamanında, vücudu zebra gibi koyu çizgilerle süslenir. Eşler birbirlerine sarılır. Saatler boyunca suda sürüklenirler. Yumurtaların döllenmesi, dişinin manto boşluğunda gerçekleşir. Döllenmiş yumurtalar, tek tek veya mukusla örtülü kümeler halinde bir yere yapıştırılır. Dişi, yaz aylarında kıyılara kadar yaklaşır. Yumurtalarını taşların, yosunların arasına bırakır. Bunları, mürekkebiyle siyaha boyar. Yumurtalar, üzüm salkımı gibi görünür. Bu sebeple bu yumurtalara deniz üzümü de denir. Gelişme metamorfozsuzdur.



                                                                                                                                                              LAZURİ