ANASAYFA

SARP GÜMRÜĞÜ MODERNİZE EDİLECEK

Modernizasyon programına dahil edilen Sarp gümrük kapısının yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin uygulama sözleşmesi, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarı Mehmet Emin Zararsız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız’ın katılımlarıyla imzalandı. İmza törenine Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, TOBB yönetim kurulu üyesi ve Trabzon TSO Başkanı Şadan Eren, Artvin TSO Başkanı Kurtul Özer, Rize TSO Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Hopa TSO Başkanı Sinan Altunsoy ve Arhavi TSO Başkanı Atıf Kesim de katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Modernizasyon projelerinin önemli aşamalarından birisi de Gürcüstan’a açılan Sarp gümrük kapısıdır. Son yıllarda ülkemiz ile Gürcüstan arasında ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda artan işbirliği memnuniyet vericidir. Nitekim Gürcüstan ile aramızdaki tercihli ticaret anlaşması 2006 yılında imzalanmıştır; serbest ticaret anlaşması müzakereleri de tamamlanmak üzeredir. Bu anlaşmaların, iki ülke arasındaki yakın işbirliğini daha da geliştireceği açıktır. İki ülke arasındaki 90 güne kadar vize muafiyeti uygulaması, ayrıca Batum havalimanının ortak kullanımı gibi bazı gelişmeler de kurulan iyi ilişkilerin somut sonuçlarıdır.

Gürcüstan ile ülkemiz arasındaki dış ticaret hacmi 800 milyon dolara ulaşmıştır. Temel olarak inşaat malzemeleri ve gıda ürünleri üzerine kurulu olan ihracatımızın 2007 sonu itibariyle 500 milyon dolar olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Sarp gümrük kapısının modernizasyonu sonrasında bu rakamın ilk yıl 1 milyar dolara, beş yıllık dönemde de 3 milyar dolara yükselmesi hedeflenmiştir. Tüm bu gelişmeler ve hedeflerin yanı sıra, bölgenin uluslararası ulaştırma ve enerji koridorlarındaki konumu da, Sarp gümrük kapısının modernizasyonuna hayati bir önem kazandırmaktadır. Halen Sarp gümrük kapısında yıllık toplam 180 bin civarında araç ve 1,3 milyon yolcuya hizmet verilmektedir. Modernizasyonun tamamlanmasıyla birlikte 500 bin araç ve 3 milyon yolcuya hizmet verilebilir hale gelinecektir.”

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise imza töreninde yaptığı konuşmada, Sarp sınır kapısında inşa edilecek tesislerin toplam tahmini maliyetinin 40 milyon 747 bin 398 YTL olduğunu kaydetti. Yazıcı, söz konusu projenin yatırım süresinin yer teslim tarihinden itibaren 12 ay, işletme süresinin ise 20 yıl olduğunu bildirdi. Yazıcı, onaylanmış proje kapsamında, yatırım konusu idare ve ticari binalar, giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarı ve kaçak eşya depoları, araç tarama sistemleri, peronlar, kantarlar, el konulan araçlar için park yerleri, tır park alanları, deniz tahkimat projesi ve bunlara ilişkin elektrik, elektronik, güvenlik ve mekanik sistem cihaz ve teçhizat ile bunların altyapı çalışmalarının yer aldığını kaydetti. Sarp gümrük kapısı yeni hizmet binaları, ticari tesisler ile mütemmimlerinin yapım, işletme ve devrine ilişkin sözleşme ile Türkiye sınırlarında çağdaş hizmetin yeni bir örneğini daha gündeme getirdiklerini belirten Yazıcı, gümrüklerin son derece önemli olduğunu ve adeta ekonominin can damarlarını oluşturduğunu anlattı.



                                                                                                                                                              LAZURİ