ANASAYFA

BAYAR ŞAHİN'İN "NALİA"SI

Bayar Şahin’in Karadeniz halk şarkılarını içeren “Nalia” adlı albümü, Ateş Müzik tarafından yayımlandı. Nalia albümünde; 6 Türkçe, 2 Gürcüce, 2 Lazca, 1 Megrelce ve 1 Hemşince olmak üzere 12 halk şarkısı ve bestesi yer alıyor. Gürcü müzisyenin önceki yıllarda “Horona Çağrı” (1997), “Rüzgara” (2000), “Bani” (2003), “Cilveloy” (2005) adlı albümleri Türkiye ve Gürcüstan’da yayımlanmıştı.

Albümde Gürcüce olarak; İmerhev (Meydancık) yöresinden geleneksel Gürcü halk şarkıları “Gogni Gogni” ve “Dari Duri”, Lazca olarak; Kazım Koyuncu’ya ithafen “Çona” ve Çkhala (Düzköy) yöresinden geleneksel Laz halk şarkısı “Hey Moli” ve Megrelce olarak da geleneksel Megrel halk şarkısı “Çela” yer alıyor. Albümde; Bayar Şahin’in biyografisi, katkı sunanlara teşekkür metni, önsöz yazısı ve şarkı açıklamaları Gürcüce, Lazca, İngilizce ve Almanca olarak veriliyor.

Albüm kartonetinde Bekir Karadeniz imzasıyla; “…Bu albümde yeralan beş ayrı dildeki şarkıları ve yakınlaşmayı en dolaysız olarak bir adla ifade etmek gerektiğinde, tüm Kafkas halklarının ortak değerlerinden biri olması nedeniyle “Nalia” sözcüğünden daha anlamlısı olamazdı herhalde. Bir başka yanı ise, etnik kültürlerin günümüzde önceki dönemlere göre çok daha hızlı bir biçimde çözülüp, çoğu da ortadan kalkmasının bir kadere dönüşmesine bir dikkat çekiş olabilmesi umududur. Bazen bir köy sınırlarında kalmış bir dil, orada yaşayanların herhangi bir nedenden dolayı başka mekânlara yerleşmeleri ya da ölümlerle silinip gitmektedir. Yazık ki geri kalan bu etnik kültürlerin yalnızca adları olmaktadır. Onun için bir şarkıya daraltılmış gibi görünse de bu kültürlerin varlığı ve yaşama haklarına değinmeyi çok önemsemekteyiz…” deniliyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ