ANASAYFA

AĞRILI KASILMA TETANOS

Tetanos, oksijensiz ortamda yaşayan Nicolaier basilinden (clostridium tetani) ileri gelen ve çizgili kaslarda sertleşme ve kasılmayla belirginleşen enfeksiyon zehirlenmesidir. Toprakta yaşayan Nicolaier basilinin derideki bir yara aracılığıyla organizmaya girmesinden kaynaklanan hastalıkta, giriş noktasında üreyen basilin çıkardığı toksinlerin organizmanın her yanına dağılması sonucunda, 8- 16 gün süren kuluçka döneminin ardından, önce çene kaslarında görülen ağrılı kas kasılmaları bütün vücuda yayılır. Tedavi edilmezse çok ağrılı kasılma nöbetleriyle sürer ve ölümle sonuçlanır.

Tetanos, yüzyıllardan beri bilinmektedir ve dünyanın her yerinde ve her insanda görülebilen bir hastalıktır. Tetanosun çiviyle de, pasla da doğrudan bir alakası yoktur. Çivi deriyi de delip çok derine batabildiğinden, paslı bir çivi daha çok toprağa bulanabileceğinden ve mikrobun yaşamasına uygun bir ortam olduğundan riski arttırır ama hastalığın tek nedeni değildir. Tetanos mikrobu, 37°C'de oksijensiz şartlardaki yerlerde çoğalır. Bu mikrop, oksijenle temas edince veya beslenme şartları kötüleşince daha dayanıklı olan sporlu şekline döner. Kirli yaralara bulaşınca ve oksijensiz kalınca faal hale geçerek zehirlerini salgılamaya başlar. Salgılanan tetanos zehiri merkezi sinir sistemine ulaşınca hastalık tablosu ortaya çıkar.

Tetanosun kuluçka döneminin son iki gününde, keyifsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısı başlar. Yüz kaslarında gerilme ve çiğneme zorluğu olur. Dudaklar hafifçe aralanır ve uçları çekilir, yüzde alaycı bir gülüş görünümü belirir. Çene kaslarında sertlik başlayınca, hasta ağzını açamaz. Yutma zorluğu olur. Gövde kasları sertleşmesiyle sırt ağrıları ve oturmada zorluk söz konusu olur. Kas sertliği boyun, kol ve bacak kaslarında da olur. Sürekli sertliğe, spazmlar da eklenir. Kaslar ağrıyarak şiddetle kasılır, hasta gerilir. Kas belirtilerinden başka önemli bir belirti yoktur. Spazmlar, solunum kaslarında da olursa, hasta nefes alamaz, morarır ve uzun süren nöbetlerin birinde oksijensizlikten ölür. Hastada ateş yoktur, şuur açıktır. Terleme vardır. Hastalığın süresi genellikle 1- 2 hafta kadardır. 2 haftayı atlatan hastalar çok defa sağ kalır. Bir-iki gün içinde öldüren şekilleri de vardır. Hastaların ortalama olarak %25 ila %60 kadarı tedaviye rağmen ölmektedir. Hastalığı atlatanlarda nekahat uzun sürer.

Tetanos teşhisi konduğunda ilk yapılacak iş, hastayı derhal narkozla uyutup yarayı temizlemek, daha sonra gerekli ilaçları uygulamaktır. Gereken hastalara oksijen verilir, makineyle suni solunum yaptırılır. Hasta oldukça sakin ve sessiz bir odada ve rahat bir yatağa yatırılır, perdeler kapatılarak oda loş bir hale getirilir. Penisilin ve anti tetanik serum da verilir. Zehir salgılayan odak temizlenip kaldırıldıktan sona, sinir hücrelerine yeniden zehir gitmez. Önceden meydana gelen kasılmalar devam eder.



                                                                                                                                                              LAZURİ