ANASAYFA

PARAZİT KENE

Kene (Ixodoidea), eklem bacaklı örümceğimsiler (Arachnida) sınıfındandır. Kan emici ve gözü olmayan dış bir parazittir. Canlıların derilerine yapışarak kanlarını emer. Ayrı eşeylidir. Yumurta ile çoğalır. Dişi, yumurtaları yaprak, çöp veya hayvan kılları arasına bırakır. Metamorfozik bir gelişime sahiptir. Yumurtadan üç çift bacaklı larva çıkar. Pupa döneminin ardından 8 bacaklı nimfaya dönüşür. Nimfa da pupa döneminden sonra ergin olur. Larva ve nimfa çoklukla kertenkeleler üzerinde; ergin de insan, koyun, sığır, köpek gibi memeliler üzerinde parazit olarak yaşar.

Başla kaynaşmış bir göğüs ve torba biçimli dişi 11- 12 mm'ye kadar şişer. Erginin dört çift bacağı vardır. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar bulunur. Deriye rahatça yapışır ve hortumuyla kan emer. İyice şişince kendini yere atar ve ot veya ağaçlara tırmanır. Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku almaya çok uygundur. Ormanda, üzerinde bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçerken, onun üzerine düşer, derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. İlk iki bacağı öne, son iki bacağı geriye doğrudur. Günümüzde 889 türü olduğu bilinir. Ancak; bütün keneler zararlı, parazit ve kör değildir. Sığır ve köpeğe musallat olanlar gözlüdür. İnsan ve evcil hayvanlarda parazit olarak yaşayanlar çeşitli mikropları bulaştırırlar. Zararlıdır ve çeşit çeşit bakterileri de üretirler.

Kan emen keneden kurtulmak için deriden söküp atmak hastalık bulaşma riskini artırır. Çıkarılmaya çalışılan kene midesinde bulunan, mikrop ve bakterilerle dolu kanın hepsini geriye boşaltır. Batı Avrupa’da kenenin vücuttan zararsızca çıkarılmasını sağlayan bir penset üretilmiştir. Ancak bu alet Türkiye’de bilinmemektedir. Kene ile gelen hastalıklar Amerika'da çok yaygındır. Keneyi kolayca çıkarmaya yarayan özel bir kaşık yapılmıştır. Bu kaşığın sayesinde kasık ve eklem yerlerine yapışan keneler kolaylıkla çıkarılıyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ