ANASAYFA

RESSAM MİKHAİL KHVİTİA

Mikhail Khvitia 1924 yılında doğdu. Tiflis Sanat Akademisini bitirdi (1942- 1948). Sanat rehberi, ilk peyzaj sanatçısı olarak adı duyulan Profesör Aleksandre Tsimakurizde idi. Mikhail Khvitia’nın ressamlık çalışmalarında Gürcistan’ın doğal peyzajının etkisi açıkça görülür: Günün farklı saatlerinde hava durumu ve mevsimler. Mikhail Khvitia, Gürcistan’ın her köşesini gezdi. Bu durum, çıplak gözle iyice görülür: “Borcomi vadisi”, “Raça’da sonbahar”, “Kartli’deki beyaz ağaçlar” ve diğerleri. Ülkesi Megrelya’dan etkilenerek yaptığı eserleri ünlüdür.

1949’dan başlayarak hayatının sonuna kadar, Mikhail Khvitia devamlı olarak kendi ülkesi ve diğer ülkelerde süresiz sergiler açtı. Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan Modern Sanatlar Müzesi, Moskova Tretiakov Doğu Sanat Galeri ve Müzesi ve diğer galeriler tablolarına sahiplik yaptı. Gürcistan Ansiklopedisi (Bölüm XI) ve (Moskova’da 1965’den beri yayınlanmış) Sovyet Sanatlarında kendisi hakkında bilgi verildi. Mikhail Khvitia‘nın 1950’den 1970’e kadar yarattığı yağlı boya eserleri Gürcistan Sanat Müzesindedir. Eserlerinden biri olan “Okileptüs” (1952) kullandığı ince teknik ve yarı şeffaf renkler ilk eserlerindendir. Önceki dönem eserlerinde gri-yeşil ve zambak renkleri kullanılmıştır. Eserlerinde ülkenin bütün köşeleri görülür: “Kakheti”, “Bakuriani”, “İmereti’nin beyaz ormanları”… Sonraki eserlerinde zengin ve cesur renk ve ton seçimi görülür. Tablolarının konu ve motifleri liriktir, bazen pastoral, bazen romantizm ile dolu her zaman ise farklı güzellik ve tılsımlı renklerle dolu olarak orijinaldir.

Eserlerinden bazıları çok önemlidir: “Ot yığını”, “Sonbahar”, “Tiflis”. Eserlerinde çoğunlukla derin bir kırmızılık, sarı, kahverengi ve yeşil görülür. Mikhail Khvitia’nın tabloları, aynı çizgiye sahip bir lirizm ve romantizmi tasvir eder. Doğa ve çevresini anlatır bize. Böylece his ve heyecan birleşir. Mikhail Khvitia, Gürcistan’ın emektar artisti sayılır. Peyzaj resim gelişimindeki emeği büyüktür. Tabloları herkes için değerlidir. Mikhail Khvitia 1994’de vefat etmiştir.



                                                                                                                                                              LAZURİ