ANASAYFA

DOĞU KARADENİZ HALKLARININ TARİH VE KÜLTÜRLERİ

“Trabzon’dan Abhazya’ya Doğu Karadeniz Halklarının Tarih Ve Kültürleri” adını taşıyan kitap, Sorun Yayınları Tarih-Kültür dizisi tarafından 1998 yılında İstanbul’da yayımlanmıştır. Editörlüğünü ve Gürcüceden çevirisini Hayri Hayrioğlu’nun yaptığı kitap; Yuri Siharulidze, Aleksandre Manvelişvili, J. Gogebaşvili, Tsate Batsaşi, İvane Cavahişvili, Biçi Tezelişvili, Mihako Tsereteli, Mariam Lortkipanidze’nin kitaplarından derlenmiştir.

Doğu Karadeniz ve Kafkas halklarının bir bölümünün tarih ve kültürleri konusunu içerme iddiası taşıyan kitabın önsözü, Tsate Batsaşi tarafından yazılmıştır. Batsaşi önsözde; “Bu kitapta hedefimiz tarihi Lazistan topraklarında işgalci güçler tarafından oluşturulan etno-inanç gruplarını incelemektir” diye yazmaktadır. Kitabın içeriğinde; Lazistan tarihsel etnik coğrafyası, Çan-Lazlar, Abhazya Krallığının kurulması, Gürcistan’da birliğin sağlanması, Hemşinliler, Çepniler, Doğu Karadeniz Bölgesinde bazı Proto Kartvel idari birimler, 20. yüzyıl başlarında Megrelistan, 20. yüzyıl başlarında Svanistan, 20. yüzyıl başlarında Samurzakano, Osetler ve Osetya, Abhazlar ve Abhazya gibi konular mevcuttur.

Emekçi halkların tarih ve kültürlerinin öğrenilerek kavranmasına ve gelişip güçlenmesine katkı sağlamak amacıyla yayımlanan kitap, Gürcistan resmi tarih ve ideolojisi ve Kartvelist yaklaşımla kaleme alınan yazılardan ibarettir. Kitap bu haliyle, emekçi halkların kalıcı barış, özgürlük, özlem ve arayışlarına ışık tutmak bir yana geçmişlerini ve geleceklerini karartmaktadır.

Edinme telefonu: 0212 638 81 82



                                                                                                                                                              LAZURİ