ANASAYFA

FOTOĞRAFÇI ARA GÜLER

Türkiye fotoğrafçılığının üstatlarından biri olan Ara Güler, Ermeni kökenli eczacı bir ailenin çocuğu olarak 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul'da doğdu. Lisede okurken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Yönetmen veya oyun yazarı olmak istediği için, Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. 1950 yılında “Yeni İstanbul Gazetesi”nde gazeteciliğe başladı. Aynı dönemde, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde de okudu. 1958 yılında “Time-Life”, “Paris-Match” ve “Der Stern” dergilerinin Yakın Doğu foto muhabiri oldu. 1961'de askerlik hizmetini tamamladı. “Hayat Dergisi”nde fotoğraf bölüm şefi oldu. Aynı yıllarda, Henri Cartier Bresson ile tanıştı; Paris Magnum Ajansına katıldı; İngiltere'de yayımlanan “Photography Annual” antolojisi, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak duyurdu. Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneğine üye oldu.

1962'de Almanya'da “Master of Leica” ünvanını kazandı. İsviçre'de yayımlanan "Camera" dergisinde kendisine özel bir sayı ayrıldı. 1964 yılında Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı eserde fotoğrafları kullanıldı. 1967'de Japonya'da çıkan “Photography of the World” antolojisinde Richard Avedon ile birlikte fotoğrafları yayınlandı. 1967 yılında Kanada'da açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisinde düzenlenen "Renkli Fotografın On Ustası" adlı sergide aynı yıl Almanya'da, Köln'de Fotokina Fuarında yapıtları sergilendi. 1970'de ise, "Türkei" adlı fotoğraf albümü Almanya'da yayımlandı. Sanat ve Sanat tarihi konulu fotoğrafları Amerika Birleşik Devletleri'nde “Time-Life”, “Horizon” ve “Newsweek” kitap bölümleri ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971 yılında Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (“Ayasofya”) adlı kitabının fotoğraflarını çekti. Yine Skira yayınevi tarafından Picasso'nun 90. yaş günü için yayınlanan “Picasso Metamorphose et unite” adlı kitap için Picasso'nun foto-röportajını yaptı.

1972 yılında Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı. 1975'de ABD'ne davet edildi. Birçok ünlü Amerikalının fotoğrafını çekti. Daha sonra “Yaratıcı Amerikalılar” adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan “Kahramanın Sonu” adlı bir belgesel film çekti. 1979 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülü verildi. 1980'de fotoğraflarının bazıları, Karacan Yayıncılığın yayınladığı “Fotoğraflar” adlı kitabında basıldı. 1986'da Hürriyet Vakfı'nın yayınladığı Prof. Abdullah Kuran tarafından yazılan "Mimar Sinan kitabı"nı fotoğrafladı. Bu kitap 1987'de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 1989'da Ara Güler'in Sinemacıları kitabı basıldı. 1991'de Dışişleri Bakanlığı için “Halikarnas Balıkçısı”nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.

Bütün dünyayı gezdi; foto-röportajlar yaptı. Bu foto-röportajları Magnum Ajansı tarafından dünyaya duyuruldu. Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso, İsmet İnönü gibi ünlü kişilerle röportajlar yaptı, fotoğraflarını çekti. En ünlü çalışması, fotoğrafçılara poz vermeyen Picasso ile yaptığı röportajdır. Uzun yıllar boyunca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992'de Fransa, ABD ve İngiltere'de Sinan, Architect of Soliman the Magnificent adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur'da Turkish Style adı ile Fransa'da da "Demeures Ottomanes de Turquie" adı ile yayınlandı. 1994 yılında "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" adlı fotoğraf kitapları yayınlandı. Ara Güler'in fotoğrafları, Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunmaktadır. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da da fotoğrafları sergileniyor.

Kitapları: “Babil'den Sonra Yaşayacağız” (1996); “Yüzlerinde Yeryüzü” (1995); “Yitirilmiş Renkler” (1995); “Bir Devir Böyle Geçti Kalanlara Selam Olsun” (1994); “Eski İstanbul Anıları” (1994); “Yitirilmiş İstanbul Anıları” (1994); “Sinan, Architect of Soliman the Magnificent”, metin: John Freely ve Stephanos Yerasimos, (1992); “Living in Turkey”, metin: Stephanos Yerasimos, (1992); “Demeures Ottomans de Turquie”, metin: Stephanos Yerasimos (1992); “The Sixth Continent”, metin: Halkarnas Balıkçısı, (1991); “Ara Güler'in Sinemacıları” (1989); “Bedri Rahmi”, metin: Prof. Abdullah Kuran (1987); “Fikret Mualla”, metin: Turan Erol, (1984); “Fotoğraflar” (1980); “Harems” (1976); “Yaratıcı Amerikalılar” (1975); “Hagia Sophia”, metin: Lord Kinross (1972); “Turkei” (1970); “Topkapı Sarayı-Sultan Portreleri” (1967); “Young Turkey”, metin: Mariana Noris (1964); “Öster om Eufrat (Fırat'ın Ötesi)” (1960).



                                                                                                                                                              LAZURİ