ANASAYFA

TRT'DEN 30 DİLDE İNTERNET YAYINI

TRT’nin internet sitesi, yurtdışına yönelik Türkçe dahil 30 dilde yayın yapmaya başladı. www.trt-world.com adresinden bütün dünyaya; Türkçe, Almanca, Arapça, Arnavutça, Azerice, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Darice, Farsça, Fransızca, Gürcüce (Kartça), Hırvatça, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kazakça, Kırgızca, Macarca, Makedonca, Özbekçe, Peştuca, Romence, Rusça, Sırpça, Tatarca, Türkmence, Urduca, Uygurca ve Yunanca bilgi ve haber sunuluyor.

Teknik altyapı, zengin içerik, 35 portal sayısı içeren internet yayınıyla 5 kıtada 24 saat kullanıcılara hizmet sunuluyor. Türkiye'deki siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelerin yanı sıra ülkelere ait yerel haberler kullanıcıya eşzamanlı olarak ulaştırılıyor. Canlı görüntü ve ses içeriğine de sahip olan web sitelerinde dünyanın dört bir yanından eşanlı olarak 10 binin üzerinde kişi internet üzerinden canlı yayın izleyebiliyor.

“Dünyanın en büyük yayın kuruluşlarından biri olma” vizyonuyla çalışmalarına başlayan TRT, bu yeniliği ile farklı dillerde yayın yapmada dünyanın 5. büyük medya kuruluşu oldu. 50 ülkenin kullandığı 30 farklı dilde hazırlanan web yayınlarını başlatan TRT, farklı dillerde yayın yapmada 47 farklı dil ile Voice Of America, 45 dil ile China Radio, 33 dil ile Voice Of Russia ve 32 farklı dil ile BBC World Service'in ardından 30 farklı dille dünyanın 5. büyük medya kuruluşu oldu.

TRT, internet yayınında devlet dillerine yer verirken Lazca ve Abhazca gibi "Türkiye'nin yerel dilleri"ni yok saymaktadır. Anadolu’nun kültürel zenginliği olan yerel dillerin, kurumsal kimlik kazanabilmeleri ve internet yayıncılığı ile gelişip gelecek kuşaklara ulaşabilmeleri için TRT, bütün imkânlarını seferber etmelidir. Anayasanın “sosyal devlet” ilkesi ve vatandaşlarının “insan hakları” gereği TRT, yayın konusunda eşit davranmak zorundadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ