ANASAYFA

KABARIK HİNDİ

Hindi (Meleagris gallopavo), Sülüngiller (Phasianidae) famiyasındandır. Evcil ve yabani olarak Eski ve Yeni Dünya kıtalarında yaşar. Başı ve boynu çıplaktır. Koyu kahverengi tüyleri maden parıltılıdır. Erkekler kabarır. Evcil hindinin anavatanı Meksika'dır. Kuzey Amerika hindisi (Meleagris gallapavo) ve benekli hindi (Meleagris ocellata) olarak adlandırılan iki türü vardır. Kuzey Amerika hindisi, ormanlarda yaşar. Bütün evcillerin de atasıdır. Güney Meksika'da yaşamış olan Aztekler tarafından evcilleştirilmiştir. 16. yüzyılda İspanyollarca Amerika'dan getirilmiştir. Osmanlı ülkesinde de yetiştirilmiştir, bütün Avrupa'ya dağılmıştır. Ağaçların yüksek dallarında tünerler. Dişiler, yerde ayaklarıyla eştikleri çukurlarda yumurtlarlar. Kök, tane, ot, meyve, böcek ve kurbağalar ile beslenirler. Ürkütüldüklerinde saatte 90 kilometrelik bir hızla ve 1,5 km mesafeye uçabilirler.

Benekli hindi (Agriocharis ocellata veya Meleagris ocellata); yalnızca Meksika, Guatemala, Yukatan ve Honduras ormanlarda yabani olarak yaşar. En büyüğü 9 kg kadardır. Başı ve boynu gök mavisi rengindedir. Vücut tüyleri yeşilimsi gridir. Kuyruk tüyleri beyaz, üzerlerinde madeni parıltılı yeşil, kırmızı ve siyah benekli olarak bir renk deseni görülür. Baş ve boynun bir kısmı kırmızı ya da mavidir. Gerdanında sarkık ve çıplak kırmızı etler görülür. Alnındaki etli ibik, kanla dolar ve kabarır. Bu özellikler erkeklerde daha fazla görülür. Vücut tüyleri kahverengimsidir, bronz ve yeşilimsi bir renk ile parıldar. Kuyruğunda 18 telek vardır. Erkek, dişisine kur yapmak istediğinde, tavus kuşu gibi kabarır. Kuyruğu yelpaze gibi açılır. Kanatlarının uçları yere değer. Hindi, çiftliklerde çokça beslenir; sürüyle güdülür. Damızlık hindi sürülerinde bir erkeğe 15- 18 dişi hindi düşer. Dişiler sakindir, erkeklerin gözü ise gürültü ve kavgadadır. Hindinin eti oldukça lezzetlidir. Besili bir erkek hindi 25 kg kadardır. Evcil hindiler, renkleri ile anılır. Siyah, beyaz, sarı, tunç cinsleri bulunur.

Dişi hindi, Şubat ayından itibaren yumurtlamaya başlar. İyi bir dişi yılda 30- 50 yumurta yumurtlar. Yumurtalar, kirli beyaz renkli ve kahverengimsi beneklidir. 70- 80 gr ağırlığındadır. Kuluçka dönemi 28 gündür. Bir hindinin altına 15- 20 yumurta konabilir. Hindi palazlarının bakımı ilk haftalarda özen ister. Soğuklara karşı da dirençsizdirler. Yağmur altında ıslanan yavruların çoğu ölür. Üç aylık yavruda, sakal ve ibik çıkmaya başlar. İklim şartlarına karşı dayanıklılık kazanırlar. 26 haftalık hindi palazları satılır. 8- 9 aylık olunca da yumurtlamaya başlar. Hindi, kırmızıya düşmandır. Kırmızı görünce kızar. "Glu, glu!" diye gezinirler.



                                                                                                                                                              LAZURİ