ANASAYFA

PAZAR: DÜNYADAKİ TEK DOĞAL PURO

Pazar puro tütününün artık tarihe karıştığına inanırken bir anda kendiliğinden filizlenen tütün fidesinin 20 yıllık hasreti sona erdirdiğini söyleyen Tütüncüler köyü muhtarı, "Yok oldu sanılırken geçen yıl bir komşumuzun kapısının önünde kendiliğinden bir tütün fidesi filizlendi. Komşumuz fideyi itina ile büyüterek kuruttu ve elde ettiği tohumları bana verdi. Ben de bu yıl tohumları ektim ve ürünümüz büyümeye başladı. Bu üründen 10 köye yetecek kadar tohum çıkar. Ben bu fideleri geçmişten kalan özlem için diktim. Şu an ne eken var ne de alıp satan. Ama destek sağlanır ve üretim için piyasa bulunursa yeniden meşhur Pazar puro tütünü üretilebilir." Diye konuştu.

"Pazar puro tütününün tüm dünyada aranan bir ürün olmasının ana sebebi doğallığıdır" diyen muhtar, "Bizim tütünün en önemli yanı hiçbir katkı maddesi olmadan kalitenin yakalanabilmesidir. Havana tütününe renk vermek için boya katılıyor. Bu da hem tadını bozuyor hem de kalitesini düşürüyor. Dünyada puro tütünü üretimi şu an sadece Küba'da gerçekleşiyor. Bizim üretime geçmemiz hem denge sağlayacak hem de dünyadaki piyasalarda kalitemizi ortaya koyacaktır. Bu nedenle Pazar puro tütününün hayata geçirilmesi hem şehrimizin yeniden dünyada adını duyurmasını sağlayacak hem de ekonomik anlamda çaya bağımlı Rize ekonomisine katkı yapacaktır." Şeklinde konuştu.

Üretimin çok iyi devam ettiği bir dönemde anlamsız engellemelerle uğraştıklarını belirten muhtar, " Meksika patentli olan ve dünyanın en iyi puro tütününden imal edilen puromuz, Pazar markasıyla Avrupa ve Amerika kentlerinde satılmaya başlamıştı. Her şey çok iyi giderken anlaşılmaz bir devlet politikasıyla ürünümüz yozlaştırıldı. Gerekli zirai destek sağlanmadığı gibi iyi fiyat da verilmeyerek meşhur tütünümüz yavaş yavaş yok edildi. Üretici zorluklara karşı fazla dayanamadı. Zararlı böceklere karşı mücadele verilemeyince tütün para kazandırmadı ve üretim durdu." Diye konuştu.

Muhtar sözlerini şöyle tamamladı: "Geçmişte çay parası günlük ihtiyaçların karşılandığı bir gelirken tütün parası artırılır ve tasarruf yapılırdı. Günümüzde ise tütün yok oldu çay parası da bir anlam ifade etmiyor. Dün 500 m2 alandaki tütünden elde edilen para maalesef bugün 10 dönüm çaylıktan alınamıyor. Bölgemizde tarım alanlarının kısıtlı olması nedeniyle yükte hafif ama pahada ağır ürünlerin faaliyete geçirilmesini kaçınılmazdır. Bu anlamda işadamlarının olaya el atmaları gerektiğini düşünüyorum."



                                                                                                                                                              LAZURİ