ANASAYFA

GÖLGE AĞACI IHLAMUR

Ihlamur, Tilia cinsini oluşturan ve kışın yaprağını döken 30 kadar ağaç yada ağaççık türünün ortak adıdır. Boyu 20- 30 metreye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü 5- 10 cm arasında değişen yaprakları vardır. Yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçekleri, sarımsı bir renge ve hoş bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutulur ve çay gibi içilir.

Güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu sebeple gölge ağacı olarak yetiştirilir. Beyaz, hafif ve kıymetli bir odunu vardır. Marangozlukta en aranan ağaçlardandır. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. Çiçeği tıpta kullanılır. Ihlamur çayı; yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücüdür. Ihlamur çiçeği banyosu da yatıştırıcıdır. Türkiye'de doğal olarak üç tür bulunur: Tilia platyphyllos (Büyük yapraklı ıhlamur), Tilia rubra (Kafkas ıhlamuru), Tilia tomentosa (Gümüşi ıhlamur).

Orta Avrupa'da eskiden birçok yerleşimde ıhlamur vardı. Yerleşimin merkezinde yer alırdı. Buluşulan bir yerdi. Bundan başka, ıhlamur ağacının bulunduğu yerde, insanlar birbirlerinden haber alışverişinde bulunurlardı. Genç kızlar burada kendilerini gösterirlerdi. Mayıs başında dans festivalleri bu ağacın altında düzenlenirdi. Köy mahkemeleri yine burada kurulurdu. Bu yüzden ıhlamur, mahkeme ağacı ya da mahkeme ıhlamuru olarak da bilinir. Germen ve Slav kültürlerinde ıhlamur kutsal bir ağaçtır.



                                                                                                                                                              LAZURİ