ANASAYFA

İNGUŞYA CUMHURİYETİ

İnguşya Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonu'na bağlı en küçük federe cumhuriyettir. Batısında Osetya, kuzey ve doğusunda Çeçenistan, güneyinde Gürcistan yer alır. Yüzölçümü 4.000 km2, nüfusu 470.000, başkenti Magas, resmi dili İnguşça ve Rusçadır. Kendilerini “Galgay” olarak adlandıran İnguşlar, Nakh halklarındandır. Çeçence ve İnguşça, Kistçe ve Tuşça ile birlikte “Nakh-Dağıstan” dil grubunun Nakh kolunu oluşturur. İnguşya, idari olarak 4 bölgeye ayrılmıştır: Nazran, Malgobek, Sunja ve Dzairakh. İnguşya halkı, 45 küçük yerleşim merkezi ve 4 şehirde (Magas, Nazran, Malgobek, Karabulak) yaşamaktadır.

İnguşya, 1920’de Dağlı Haklar Cumhuriyeti içinde yer aldı. 7 Temmuz 1924’te İnguş Otonom Oblastı, 5 Aralık 1936’da yönetim yapısı yeniden şekillenerek Çeçenlerle aynı çerçevede “Çeçen- İnguş Cumhuriyeti” oluşturuldu. 1944 Şubat’ında, İnguş nüfusun tamamı Almanlarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Orta Asya'ya sürüldü. 1956 yılında Komünist Partisi'nin sürgünü kınaması sonrasında, 1957'de hakları iade edildi. Cumhuriyet yeniden kurulurken eski yerleşim birimi Prigorodniy bölgesi İnguşya sınırları dışında kaldı. 1 Kasım 1991’de Çeçen-İnguş Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti ise de Rusya Federasyonu bu bağımsızlığı tanımadı. 4 Temmuz 1992’de Çeçen-İnguş Cumhuriyeti bölünerek “İnguşya Cumhuriyeti” kuruldu.

İnguşya, tarım ve hayvancılık ülkesidir. Yüzölçümünün %60’ı verimli siyah topraklardan oluşur. İnguşya'da mısır, buğday, yulaf, arpa, şekerpancarı, ayçiçeği ve patates tarımı yapılmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de gelişmiştir. Kimyasal, arıtma yağları, inşaat malzemeleri, aydınlatma ve gıda sanayinde faaliyet gösterilmektedir. 140.000 hektarlık orman alanı kayın, meşe gibi değerli türleri kapsar. Petrol ve doğalgaz rezervleri, mermer, dolomite, kireçtaşı, yüksek kaliteli tuğla toprağı başlıca yeraltı zenginlikleridir. Dağlardan inen nehirler önemli bir hidroelektrik güç kaynağı oluşturur. İnguşya, termal ve maden suları bakımından da oldukça zengindir. Bakü-Novorosisk boru hattı, Bakü-Rostov karayolu ve Bakü-Moskova demiryolu hattı İnguşya’dan geçer. Başkent Magas’ta uluslararası havaalanı mevcuttur. İnguşya Cumhuriyeti kişi başına aylık yaklaşık 100 dolarlık milli gelirle Rusya Federasyonu’nun en yoksul bölgesidir.



                                                                                                                                                              LAZURİ