ANASAYFA

UÇAMAYAN KUŞ: TAVUK

Tavuk (Gallus gallus domesticus), sülüngiller (Phasianidae) familyasındandır. Evcilleştirilebilir bir kuştur. Çiftliklerde yetiştirilir. Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır. 2003’te 24 milyar nüfusa sahipti. Dünyada en fazla bulunan kuş türüdür. İnsanlar, et ve yumurtalarından faydalanır. Tavuklar uçamayan kuşlardır. Yumurta ile çoğalırlar. Akciğerleri ile nefes alırlar. Otçul hayvanlardır. Farklı yaşlarda farklı isimleri vardır. Yeni doğmuşa civciv, gençlere piliç, yumurtlayamayanlara, ergenlik öncesi dönemdeki dişiye yarka, cinsi olgunluğa ulaşmış ergin dişilere tavuk denir.

Et tavuğu üretiminde ısıtma ve havalandırma için sıcaklık, kışın 15 ila 18 derece arasında ve yazın 25 derecenin altındadır. Civcivler, kuluçkalıklarda ısıtmadan yararlanırlar. Yem dağıtımı el ve otomatik besleme zincirleri ile yapılır. Yumurta tavukları için kafeste yetiştirilir. Kafeslerin tabanı yumurtaların oluklara yuvarlanmasına izin verecek şekilde eğiktir. Oluklara giden yumurtalar elle veya hareketli bant ile toplanır. Yumurta ve üretim tavuklarında ışık ritminin kesin kontrolü gerekir. Aydınlatma gün ışığı ile sağlanır. Bunun için pencereli kümesler üretim için daha uygundur.

Türkiye’de yerli ve dışarıdan getirilip üretilmiş birçok tavuk cinsi vardır. Yerli tavuklardan “Hacıkadın”, “Sarı tepeli”, “Cebeci”, “Gerze” cinsleri meşhurdur. Hacıkadm cinsi daha ziyade Karadeniz bölgesinde bulunur. İyi yumurtlayan ve eti pek makbul olan tavuklardandır. Gerze tavukları küçük ve siyah renklidir. Türkiye’de en çok görülen yabancı cins tavuk “Legohrn” cinsidir. Aslı İtalya'nın Livorno şehrinden gelir. “Rodayland” kırmızı renkli, iri bir tavuktur. Yurdu Amerika’dır. Eti için beslenir. “Brahma” ve “Koşin” cinsleri de iyi et veren tavuklardır. “İspenç” tavukları da minyatürlükleriyle süs tavukları sayılabilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ