ANASAYFA

KAFKASYA İSLAM EMİRLİĞİ

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti (ÇİC) Cumhurbaşkanı Dokka Umarov, Ekim 2007’de ilan ettiği bir dizi kararname ile Cahar Dudayev’in öncülüğünde SSCB’nin dağılmasının ardından kurulan ve halkın oylarıyla anayasallaşan ÇİC’ni sona erdirdi. Umarov imzaladığı kararnamelerle, Çeçen İçkerya hükümeti ve parlamentosunu da feshetti. Umarov yaptığı açıklamada, Kafkas halklarının 300 yıldır Rus işgaline karşı mücadele ettiklerini ve Ruslara karşı biraraya gelmeleri halinde başarı kazanabileceklerini, bu nedenle Avrupa ve Rusya’nın baskılarına karşı koymak için tüm Müslümanların yeni bir devlet çatısı altında birleşmesi gerektiğini, bunun da İslam kanunları çerçevesinde kurulan İslam Emirliği olabileceğini belirtti. Ayrıca, İslam Emirliğinin vilayet yapısı şeklinde çalışacağını, diğer taraftan biraraya gelen tüm Cemaat Birliklerinin, tüm Kuzey Kafkasya’yı “savaş alanı” ilan ettiklerini ve bundan sonra Rusya Federasyonu’nun yanısıra İsrail, İngiltere ve ABD’ni de düşman olarak kabul edeceklerini de belirtti. “Kafkasya İslam Emirliği Emiri Ebu Osman” imzasını kullanan Umarov’un imzaladığı kararnameler şöyle:

Kafkasya İslam Emirliği (KİE) ve Emirlik dahilinde Vilayet Valilikleri kurulması, ÇİC’nin, KİE Nohçiyço (İçkerya) vilayetine çevrilmesi ve KİE yapısı içerisinde Dağıstan Vilayeti, Nohçiyço (İçkerya) Vilayeti, Galgayço (İnguşya) Vilayeti, İriston (Osetya) Vilayeti, Nogay Bozkır Vilayeti, Kabardey, Balkar ve Karaçay Birleşik Vilayetinin kurulması, KİE Vilayetleri İl Başkanları Kurumu’nun tesis edilmesi, ÇİC Bakanlar Kurulu ile Devlet Başkanlığı kurumunun lağvedilmesi, ÇİC adına bölgenin şeriat kanunlarına göre yönetilmesi, Çeçen İçkerya’yı dış devletlerde temsil edenlerin KİE Temsilcileri olarak faaliyetlerine devam etmeleri, KİE’nin dış devletlerde temsil eden özel temsilcilerin vekaletnamelerinin onaylanması ve Umar Dakaev’in KİE’nin Dış Devletlerdeki Baş Temsilci olması.

Osmanlının Kafkasya’yı terk etmesiyle başlayan sorunlar bugüne dek hiç son bulmamıştır. Rusların Kafkas halklarına uyguladığı göç politikası, Ermenilerin yaptığı zulümler, Gürcülerin Kartvelist baskıları Kafkasya’da kan ve gözyaşı dökülmesine neden olmuştur. Çarlık Rusya’nın Kafkas halklarını sürgün etmesi, kalanlarını katletmesi, federasyon Rusya’nın katliamlarıyla kamçılanan direniş hareketleri tek Kafkasya değil birçok Müslüman ülkeden gelen insanlarla sağlanmaktadır. Hatta sonradan Müslüman olan insanların da başta İngilizler olmak üzere o bölgedeki cihada yardım amaçlı gittiği bilinmektedir. Ruslarla yapılan barış görüşmelerinin fayda etmemesi direnişi tüm Kafkasya’ya yaydı ve sonunda bir birinden ayrı yönetilen direnişçilerin bir çatı altında toplanmasıyla Kafkasya İslam Emirliği ilan edilmiştir. Bilindiği gibi, “Kafkasya İslam Emirliği” konusu, Şeyh Şamil döneminde de gündeme getirilmiş ve İçkerya Bölgesine “Birleşik Kafkasya Emirliği” adı verilmesi planlanmıştı. Ancak Ruslara karşı girişilen mücadelede cephelerin artması üzerine, konu kendiliğinden kapanmıştı.



                                                                                                                                                              LAZURİ