ANASAYFA

ORMANLARIMIZA DOKUNMAYIN!

Türkiye doğasında bugüne kadar doğal yapısını kaybetmemiş olan Doğu Karadeniz ormanları "yağmur ormanları" niteliğindedir. Bu ormanlar zengin kültürel çeşitlilik ve yaban hayatı için yeri doldurulmaz bir konumdadır. Yoğun ağaç kesimi, yapılan yol çalışmaları ve baraj projeleri yöre insanının ekonomik kaynaklarını yok etmekle kalmayıp Türkiye'nin en köklü ormanlarını geri dönüşümsüz olarak yok etmektedir.

Doğu Karadeniz Bölgesinin % 90'ı engebeli ve dik topoğrafyaya sahiptir ve aktif erozyon alanıdır. Son yıllarda, plansız, programsız, bilimsel kurallara aykırı köy ve orman yollarının açılması, yayla yollarının geliştirilmesi, bu çok eğimli arazinin doğal yapısını bozmuştur. Bütün bu faaliyetler, zaten her an sürüp giden aşınmayı ve selleri tetiklemiştir. Zaten çok meyilli olan Doğu Karadeniz yamaçlarındaki topraklar denize akacak ve yörenin korkulu rüyası heyelanlar artacak ve bu yeşil cennetin dengesi bozulacaktır. Her yıl Karadeniz Bölgesinde can kayıplarına neden olan sel felaketleri eksik olmamaktadır. Tüm toprak kaymalarının, heyelanların nedeni, ormanlara yapılan yanlış ve haksız müdahalelerdir.

Orman ağaçları, Doğu Karadeniz halkının yakıt gereksiniminin önemli bir kısmını karşılıyor. Tüm ülkemizdeki orman köylüleri gibi, Doğu Karadeniz köylülerinin de koşulları ağır, gelirleri yok denilecek kadar azdır. Fakat, bunun çözümü, yıllardır korunan, birlikte yaşanan ve yaşlanan ağaçları kestirmek olmamalıdır. Hükümetin, daha kalıcı ve bu insanların, insanca yaşayacağı, sürekli gelir getirici projeler geliştirmesi gerekir.

Ayrıca, Doğu Karadeniz yöresinde mülkiyet sorunu henüz çözüme kavuşturulamamıştır. Bölgede kadastro yapılan orman arazisi % 10 dolayındadır yani, başka bir deyişle ormanların kimin mülkiyetinde olduğu belirsizdir. Hatta, bazı illerde, mesela, Trabzon'da % 9, Ordu'da % 8, Giresun'da % 6 dır. Öncelikli olarak, Orman Genel Müdürlüğünün, kadastro işlemlerini bir an önce tamamlaması gerekmektedir. Orman mülkiyeti yani devlet ormanı ile özel mülkiyet konusundaki ihtilaflar halen devam etmektedir.

Ormanlar, yağış rejimi, ekoloji ve erozyonun önlenmesi bakımından çok önemlidir. Orman ağaçlarına getirilen katliam, orman eko-sistemini baştan aşağı felakete uğratıyor, ormanların faunasını, florasını berbat ediyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ