ANASAYFA

KAFKASYA YAZILARI

Kafkasya Yazıları Tarih Edebiyat Kültür ve Sanat Dosyası, Çiviyazılarının Mjora serisinden yayımlanan, Kafkasya tarihi, edebiyat, politika, sanat ve kültürü üzerine telif ve tercüme yazılardan oluşan dosyadır. Yayıma hazırlayanlar arasında; Özcan Sapan, Sezai Sarıoğlu, Levent Sergin, Hüseyin Demirel, Ümit Kaya, Danışma kurulunda; Hayri Ersoy, Ömer Büyüka, Yaşar Bağ, Ali Çurey, Tarık Cemal Kutlu, Murat Papşu, M. Recai Özgün, Fahrettin Çiloğlu, Ali İhsan Aksamaz, Özalp Göneralp, Semih S. Dağıstanlı, Muazzez Yavuz, Sefer Berzeg yer almıştır. Dosyanın 1. sayısı 1997 İlkbahar, 2. sayısı 1997 Yaz, 3. sayısı 1998 Sonbahar-Kış, 4. sayısı 1998 Yaz, 5. sayısı 1998 Sonbahar, 6. sayısı 1999 İlkbahar, 7. sayısı 1999 Sonbahar, 8. sayısı 2000 İlkbahar-Yaz dönemlerinde yayımlanmıştır.

Kafkasya Yazıları’ndan başlıklı yazıda; “Kafkasya Yazıları, bir ‘açığa çıkarma’ çabasıdır: Bastırılanın, bilinçaltında bekletilenin açığa çıkarılması; resmî tarihlerin, siyasal, kültürel olarak engellediği her şeyin tarihin konusu haline getirilmesi, insana ve halklara ait sonsuz bilginin açığa çıkarılması. Burada, ‘görünür’ olmanın, açık olmak anlamına gelmediğini vurgulamak gerekiyor. …Kafkasya Yazıları; bu coğrafyada yaşayan bütün halkların araştırma, inceleme, tarih, anı, günlük, edebiyat vb. alanlarına ilişkin yazıları içerecek. Kültür-sanat çalışmaları, röportaj, etkinliklerin bilgisi, kitap-dergi-kaset tanıtımıyla donanacak. Özetleyecek olursak; Kafkasya Yazıları, Kafkas insanının sonsuz durumlarını ele alacak bir çalışma iddiasıyla çıkıyor.” denilmekte idi.

Abhazlar, Adigeler, Çeçenler, Dağıstanlılar, Gürcüler, Karaçay-Balkarlar, Lazlar, Osetler, Ubıhlar gibi Kafkasya halklarını konu alan, şiddeti ve savaşı kışkırtan, şoven bir terminolojiyle halkların kardeşliğine zarar veren yazıların yayımlanmadığı Kafkasya Yazıları’nda; “Azınlık ve azınlık dilleri”, “Beraberce yaşamak”, “Kafkasya’da milliyetçilik ve ayrılıkçılık”, “Avrupa bölgesel ya da azınlık dilleri sözleşmesi”, “Yok sayma ve/veya kimlik dayatma üzerine”, “Kuzey Kafkasya’da etnik çatışmalar”, “SSCB’de etnik kimlik”, “Megrelya: Gürcistan’ın yeni sıcak bölgesi” başlıklı makaleler yer almaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ