ANASAYFA

ON BACAKLI YENGEÇ

Yengeç, on bacaklılar (Decapoda) takımındandır. Yengeç, Brachyura infra takımını oluşturan kabuklu türlerin ortak adıdır. Çok kısa bir kuyruğu vardır. Karnı toraksın altındadır. Genel olarak kalın bir dış iskeleti vardır. Çift kıskacı vardır. Yengeç, dünyanın bütün okyanuslarında bulunur. Birçok çeşit tatlısu ve karada yaşayan türleri de vardır. Yengeçlerin boyları değişiktir. Bezelye yengeci, birkaç milimetredir. Japon örümcek yengeçinin bir bacağı dört metreye kadardır. Yengeçin beş çift bacağı vardır. İlki bir çift kıskaç ile modifiye edilmiştir. Hareket etmek için kullanılmaz. Birkaç türü dışında, karın sefalo toraksın altındadır.

Yengeçler yan yan yürür. Bacakları sadece yana doğru bükülür. Kaslar ise çifter çifter çalışır. Bu kaslardan biri bacağı çeker. Yeniden uzayabilmesi için antagonistik bir başka kasın devreye girmesi gerekir. Bu yürüme tarzı, suyun yoğunluğu ile de ilgili olur. Su, havadan yaklaşık 830 kat yoğun bir yapıya sahiptir. Akışkanlık da havanınkinden 60 kat fazladır. Bu ise, suda yaşayan canlıların, destekleyici iskelete, karada yaşayan canlılar kadar ihtiyaç duymadığını bizlere gösteriyor. Bu sebeple, büyük bir örümcek yengeci suyun dışında ayakta duramaz, çöker. Çoğu yengeç, açık seksüel dimorfizm gösterir. Kolayca cinsiyetleri ayrılır. Toraksın altı karın bölgesi erkeklerde daha dardır. Dişilerde bu açıklık daha geniştir. Bu, döllenmiş yumurtanın dişi yengeç tarafından taşınması ile ilişkilidir.

Yengeç, bir yandan otçul diğer yandan etçildir. Genellikle su yosunları ile beslenir. Bundan başka türlerine göre; yumuşakçalar, solucanlar, diğer kabuklular, mantarlar, bakteriler ve tortular gibi diğer besinleri de yer. Çoğu yengeçler için, bitkisel ve hayvansal kaynaklı karışık beslenme çabuk gelişim ve uygun bir vücut yapısı sahip olması için gereklidir. Yaklaşık olarak 850 tür yengeç, tatlısu veya yarı karasal türdendir. Dünyanın tropik ve yarı tropik bölgelerinde yaşarlar.



                                                                                                                                                              LAZURİ