ANASAYFA

KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI

Kaçkar Dağları Milli Parkı 51.550 hektar alanı kapsamaktadır. Milli Parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi ve bir kısmı da Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları dahilinde kalmaktadır.

Kaçkar Dağları Milli Parkı sahasına ulaşım, Rize-Ardeşen karayolu üzerinde, Fırtına vadisi güzergahından, Çamlıhemşin ilçesine (18 km) ulaşıldıktan sonra Ayder güzergahından ve Zilkale güzergahından olmak üzere iki ayrı güzergahtan ulaşılmaktadır.

Kaçkar Dağlarını batıdan Fırtına deresi, kuzeyden ve doğudan Hemşin deresi çevreler. Bu vadiler zengin bir flora içermektedirler. Bitki örtüsü Karstik flora özelliğinde olup gerek alt flora gerekse üst flora endemik türler içermektedir. Türkiye’de Rhodendron ların 3.000 m ye ulaştığı tek yer burasıdır. Türkiye’de Pleistosan’e ait buzul izleriyle beraber aktüel buzlaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden biriside Kaçkar dağlarıdır. Bu sahada birçok buzullarla birlikte; buzul gölleri, buzul vadileri, sirkler ve morenler bulunmaktadır. Genel olarak granit ve granitik kayaçlardan meydana gelen jeolojik yapı üzerinde Alp Orojenezi‘nin derin etkileri görülmektedir.

Fauna açısından da zengin olan Kaçkar dağlarında kurt, ayı, domuz, tilki, yaban keçisi, geyik, sansar, çakal, yaban tavuğu vb. bulunmaktadır. Kaçkar Dağlarında yükseltinin kısa mesafelerde artması yaylacılık etkinliklerine bağlı bir takım geçici yerleşmelerinde kurulmasına doğrudan etkili olmuştur. Türkiye’nin önemli zirvelerden birisine sahip olan Kaçkar dağlarında aktüel buzullaşmanın ve diğer doğal değerlerin zenginliği dağcıları, turistler ve bilim çevrelerini buraya çekmiştir.

Başta Fırtına deresi ve Hemşin deresi olmak üzere; bitki çeşitliliği ve zenginliği ile fauna çeşitliliğinin yoğunlaştığı bütün vadiler görülmeye değer niteliktedir. Fırtına deresi vadisinde yer alan Zilkale harabeleri kültürel açıdan önemli bir değer taşır. Aynı zamanda, yörenin sosyal-kültürel ve ekonomik mekansal görüntüsünü sergileyen yayla yerleşimleri hem doğaya uyumu hem de mimari değerleri ile ziyaretçileri etkileyici özellikler taşımaktadır. Bu yayla yerleşimlerinin başlıcaları: Ayder yaylası ve kaplıcalarıdır.

Ayder yayla yerleşim alanı yakınında günübirlik kullanıma yönelik hizmet sunan düzenlenmiş saha, ayrıca tracking sporuna uygun topoğrafya ile dağcılık faaliyetlerine olanak sağlamaktadır. Çamlıhemşin ilçesi, Ayder yaylası başta olmak üzere yayla yerleşim alanları ile Milli Park mahalli yetkilerinin kontrolü altında ve yetkililerin göstereceği yerlerde çadırla ve karavanla konaklama sağlanabilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ