ANASAYFA

OGNİ BAKİYESİ SKANİ NENA!

Laz Kültür Derneği (LKD)’nin yayın organı Skani Nena (Senin Dilin, Senin Sesin), üç ayda bir yayınlanan bir dergidir. 1990'lı yıllarda İstanbul'da yayınlanmış fakat yayın hayatları bitmiş Ogni ve Mjora dergilerinden sonra Laz halkının dil ve kültürüne atıf yapan üçüncü dergidir. Derginin sahipliğini LKD adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmedali Barış Beşli, yazı işleri müdürlüklerini Bülent Mustafa Sonbay ve Ercan Oğuz, editörlüğünü İsmail Avcı, redaktörlüğünü İrfan Çağatay yapmıştır. Derginin 1. sayısı Nisan 2009, 2. sayısı Temmuz 2009, 3. sayısı Aralık 2009, 4. sayısı Mayıs 2010 tarihinde yayınlanmıştır.

LKD, en önemli varlık nedeni olarak gördüğü Skani Nena dergisini, “Laz dili ve kültürü üzerine söylenecek ne kadar söz varsa hepsini söylemek” amacıyla yayınladı. Laz kültürünün belleği, arşivi olacağı iddiasıyla yayına başlayan derginin ilk sayısında temel misyon, Laz dili ve kültürünü yazılı hale getirmek, unutulup yok olmasının önüne geçmek ve gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık etmek olarak açıklandı. Derginin birinci sayısında; “Yolumuzun zor, uzun ve dikenli olduğunun bilincindeyiz, ama genlerimizde bulunan imece kültürünü harekete geçirerek büyük işler başarabiliriz. LKD ve Skani Nena, tam da bunun için var. Gelin dilimiz ve kültürümüz için gücümüzü birleştirelim. Bu kapı herkese açık. Önemli olan yapabileceklerimizi iyi analiz etmek, potansiyelimize uygun alanlar seçerek başarının yolunu açmak. Laz kültürünün “ana sütüyle” az olsa da beslenenler, hemen, şimdi harekete geçmezse bu imkânı tadamayan çocuklarımız için yarın çok geç olabilir. Bunun için Lazona'da doğup büyümüş, en azından çocukluğunu o topraklarda geçirmiş, şimdi orta çağlarını sürmekte olanlara büyük görev düşüyor. Unutmayın! Dün sizi besleyen toprakların bugün size ihtiyacı var. Dilinize ve kültürünüze duyarsız kalmayın. Durun ve arkanıza bir bakın. Sizler belki de Lazcayı ve Laz kültürünü yaşatmak için bir şeyler yapabilecek son kuşaksınız. Bu büyük sorumluluğu yüreklerinizde hissetmiyor musunuz? Evet, diyorsanız gelin bize katılın. Yapacağınız nitelikli çalışmalarla Lazcanın modern dünyadaki varlığına bir katkı da siz sunun.” şeklinde beyanda bulunuldu.

Skani Nena, 1993’te yayınlanan “Ogni Kültür Dergisi”nden duruş olarak oldukça geri kaldı. Skani Nena dergisinin çizgisi olmadı. Nitekim; derginin künyesindeki, “Dergide yayınlanan yazılar Laz Kültür Derneği’ni bağlamaz. Görüşler yazarlara aittir.” ifadesi LKD’nin de Skani Nena’nın da sağlam bir duruşu olmadığını tescil ettirdi. Skani Nena, ikinci sayısından itibaren Kartvelistlerin dümen suyunda gitti. Megrel dilbilimcilerle sinsice yapılan söyleşilerle Kartvelist propagandalara çanak tuttu. Hayal mahsulü yazılarla halkların inanç değerlerine saldırılmasına zemin hazırladı. Faşist Kartveller olarak yetiştirilen ve Türkiye Lazlarını yönlendirmekle görevlendirilen şahıslarla işbirliği yaptı. Megrelce için kıllarını kıpırdatmayan samimiyetsiz insanlardan Lazcaya katkı konusunda medet umdu. LKD bu ilkesiz yayın politikası ile hem yaptığı “güçlerin birleştirilmesi çağrısı”na aykırı davrandı, hem “en önemli varlık nedeni”nden mahrum kaldı, hem de “ne kadar söz varsa hepsini söylemek” hevesini kursağında bıraktı.



                                                                                                                                                              LAZURİ