ANASAYFA

GÜNDOĞUMUNUN SAZI: DENİZLİ HOROZU

Denizli, Batı Türkiye’nin güzel kentlerinden bir tanesi. Denizli ilerlemiş endüstrisiyle meşhurdur. Bu eski kent horozuyla da meşhur. Bilindiği gibi “horoz”, Farsça bir kelimedir.

Denizlinin sembolü olan Denizli horozu, renk ve vücudunun yapısıyla ve ahenkli olan güzel ve uzun ötüşüyle yerli bir ırktır. Denizli horozunun siyah gözleri vardır, sürmelidirler. Ayakları koyu boz renkli veya mordur. İbiği balta şeklinde olur. Kulağı kırmızı veya kırmızı üzerine beyaz beneklidir. Siyah ve kirli beyaz katılmıştır. Bazı kanatlarının üzerinde kahverengi benekleri vardır. Canlı bir horoz 3-3.5 kg. kadardır.

Denizli horozlarının; renkleri, vücut yapıları ve ibikleriyle üç tipi vardır. Renkleriyle tanıdığımız horozların altı tipi vardır. Adları Türkçeyle şöyle sıralanır: Demirkır, Pamukkır, Kınalı, Al, Siyah ve Kürklü. Vücutlarının yapısıyla tanıdığımız horozların da üç tipi vardır. Bu tipler de Türkçe ad taşır: Yüksek boyun, Sülün ve Küpeli. Denizli horozlarının seslerinin de tipleri vardır: İnce sesliler, Davudî sesliler ve Kalın sesliler.

Denizli horozlarının ötüşleri, onların bütün kabiliyetlerinin ortaya konulmasıyla yapılır. Ötüş anında, onların sahip oldukları pozisyondan öne çıkan adları vardır. Bu adlar da şöyledir: Aslan ötüşü, Kurt ötüşü, Yürekli ötüşü, Pusu ötüşü. Denizli horozunda canlı bacaklar, uzun boyun, kuvvetli göğüs, geniş ve uzun kuyruk vardır. Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 sn. olmaktadır.

Denizli Tarım Müdürlüğü, Denizli horozunun üzerine titriyor ve yetiştirilmesi için de çalışıyor. Yetiştiriliyor olan horozlar, isteyenlere de satılıyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ