ANASAYFA

LÜBNAN İSLÂMÎ DİRENİŞİ-HİZBULLAH

Lübnan İslâmî Direnişi-Hizbullah (El-Mukavemet’ul İslamiyye fi-Lubnan), hem sivil hem de askeri kanadı olan siyasî bir partidir. Arap ve Müslüman dünyasında yasal bir direniş örgütü olarak kabul edilir. 1982 yılında İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu güney Lübnan'dan çıkartmak amacıyla kurulmuştur. Kökleri ise 1970’lerin ortalarına dayanmaktadır. Ayetullah Humeyni taraftarlarının İran'daki İslâm devrimini bölgede yayma amacını da taşıyordu. Hizbullah'ın şu andaki genel başkanı Hasan Nasrallah'tır. Hizbullah siyasi ve silahlı mücadele kanatlarının yanı sıra fakir Lübnan halkına yardım amacıyla birçok kurumlar da işletmektedir. Bunların arasında 4 hastane, 12 klinik, 12 okul ve 2 tane de tarım yardım derneği bulunmaktadır.

Lübnan iç savaşı boyunca Hizbullah, ABD ve Avrupa askerlerinin Lübnan'dan atılması amacıyla birçok bombalama eyleminde bulundu. 1983’te ABD elçiliğine yapılan bir intihar eylemi sonucu 17'si Amerikalı 63 kişi öldü. Aynı yıl içinde ABD kışlalarına yapılan saldırıda 241 Amerikalı asker öldü. Bu saldırılardan kısa bir süre sonra ABD bütün askerlerini Lübnan'dan geri çekti. 1990 yılında Lübnan'da imzalanan Taif anlaşmasıyla iç savaş son buldu. Ancak Taif antlaşmasında Lübnan'daki bütün silahlı grupların silahlarını bırakması öngörülmesine rağmen Hizbullah silahları bırakmadı. Güney Lübnan ordusu ve İsrail'e karşı gerilla savaşını sürdürdü. İsrail, 15 Mayıs 2000 tarihinde Lübnan'dan tamamen geri çekildi. Fakat Suriye ordusu Lübnan'daki varlığını sürdürdü.

14 Şubat 2005 tarihinde eski Lübnan başbakanı Refik Hariri suikast sonucu öldürüldü. Suikastın sorumluları kesin olarak belirlenemedi. Ancak olayda Suriye'nin parmağı olduğu görüşü ağırlık kazandı ve halkın tepkisi ve uluslararası baskı sonucu Suriye Nisan 2005'te Lübnan'dan geri çekilmek zorunda kaldı. Mayıs 2005'te yapılan seçimlerde Hizbullah oylarını büyük ölçüde arttırdı ve Temmuz 2005 yılında kurulan Milli Birlik hükümetinde yer aldı. Hizbullah özellikle Beyrut’un güney bölgesi ve güney Lübnan’da yoğunlaşan Şii Müslümanların çoğunun sevip desteklediği bir harekettir. Fakat bununla birlikte başarılı politikaları nedeniyle, Sünni, Dürzi, Hıristiyan ve diğer tüm gruplar tarafından sevilmektedir.



                                                                                                                                                              LAZURİ