ANASAYFA

ADINI ARAYAN COĞRAFYA

Gazeteci, yazar İbrahim Sediyani tarafından hazırlanan “Adını Arayan Coğrafya” adlı kitap, Özedönüş Yayınlarınca Eylül 2009 tarihinde İstanbul’da yayımlandı. Yayın yönetmenliği Cüneyt Turhan, kapak tasarım ve mizanpajı Faruk Mağat tarafından yapıldı. Bu kitap, yıllar süren gezi ve araştırmalar sonucu hazırlandı. Araştırmalarını Avrupa’da da sürdüren yazar, “asimilasyon politikalarının” dünyadaki uygulamalarını inceledi ve binlerce örnekle dünyadaki asimilasyonu deşifre etti. Kitabın içeriğinde; Doğu ve Güneydoğu’daki köylerin Kürtçe isimleri, Karadeniz’deki köylerin Lazca ve Gürcüce isimleri, İç Anadolu’daki Kürt köyleri, Türkiye’deki Çerkes köyleri, isimleri değiştirilen yerleşim birimlerinin Kürtçe, Lazca, Zazaca, Gürcüce, Ermenice, Rumca, Arapça, Çerkesçe olan eski gerçek isimleri bulunuyor.

İsimler, temsil ettikleri manaları dile, yazıya ve hayata taşıyan simgelerdir. Bazı isimler ise ortak hafızanın ve tasavvurun seslerden ve harflerden örülmüş anlam katarlarıdır. İsimler; inançların, kültürlerin, dünya görüşlerinin emanetçisidir. Türkülerin, şiirlerin, ağıtların ifade aracı; öfke ve sevinçlerin aktığı mecradır. Bunun içindir ki otoriter rejimler ilk olarak isimleri değiştirirler. İsmi değiştirilenin “özünün” de değişeceğine olan inançla hedef alınmıştır isimler, kelimeler ve diller. Beldelerin ismi değiştirildiğinde “belleklerin” de değişeceği umulmuştur. Asimilasyon politikalarının en etkili yöntemlerinden birisi dilin ve kelimelerin değiştirilmesidir. Asimilasyon, kültürel etkileşim değildir. Süreç içerisinde gerçekleşen doğal bir değişim de değildir. Gönüllü bir kabulleniş ve içselleştirme de değildir asimilasyon. Asimilasyon, halkların baskıcı yöntemlerle “dönüştürülmesi” veya sofistike yöntemlerle başkalaştırılmalarıdır. Asimilasyon politikaları özgür iradeyi ve seçme hürriyetini değil, cebir ve zorlamayı esas alır.

Dünya ve yaşadığımız ülke asimilasyonun en yıkıcı, en merhametten yoksun olanlarına tanıklık etmiştir. Yüzlerce dil yasaklanmış/unutturulmuş/unutulmaya terk edilmiştir. Binlerce yerleşim yerinin adı nevzuhur ve yapay olan yenileriyle değiştirilmiştir. Egemenler, yalnızca ordularıyla değil; empoze ettikleri kültürleri, dayattıkları dilleri ve kelimeleriyle de halkları kuşatmaya almışlardır. “Adını Arayan Coğrafya” söz konusu küresel ve yerel ölçekli kuşatmanın meydana getirdiği tahribatı/tahrifatı deşifre etmesi yönüyle önemli bir çalışmadır. Kitapta dünyada ismi değiştirilen coğrafyaların yanı sıra Türkiye’deki 40 il, 368 ilçe ve 7.526 köyün de maruz kaldığı asimilasyona dair bilgilere yer verilmiştir. Bu eser, coğrafyaların kadim isimlerini elden geldiğince bir araya getirmesi açısından anlamlı bir çalışma olarak kayda geçmelidir.

Edinme telefonu: 0212 597 21 64



                                                                                                                                                              LAZURİ