ANASAYFA

YASER ARAFAT

Yaser Arafat, (Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Huseyni), kod adı Ebu Ammar, Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetiminin ilk başkanıdır. 24 Ağustos 1929’da Kahire’de doğdu. Gençliğinde neşeli ve enerji doluydu. Çevresindekileri kolayca etkileyebilen Arafat, Kahire Üniversitesinde okurken, Filistinli Öğrenciler Birliğinin lideri seçildi. Uluslararası toplantılarda Filistin sorununun sözcülüğünü yapmaya, daha o zamanlar başladı. Üniversiteden sonra, kısa bir süre, Kuveyt'te inşaat mühendisliği yaptı. Arafat, Filistin'in özerkliği için durmaksızın İsraillilere karşı mücadele etti. Hayatının çoğunu 1958-1960 yılları arasında kurduğu El Fetih örgütünün liderliğini yaparak geçirdi.

Örgütün, İsrail topraklarına düzenlediği vur-kaç eylemlerinde, bizzat yer aldı. 1967 Arap-İsrail savaşından sonraysa, artık bir efsaneydi. Adı artık uluslararası arenada da geçmeye başlayan Arafat, bütün Filistin örgütlerini çatısı altında toplayan FKÖ'nün başına geçti. İki önemli ilkeye sıkı sıkıya sarıldı: Filistin hareketinin herhangi bir Arap ülkesinin denetimi altına sokmamak ve komünistlerden radikallere kadar farklı Filistinli grupları bir arada tutmak. Bunun için de, onların disiplinsizliğe varan davranışlarına göz yumdu. Filistinli grupların bu disiplinsizliği, Ürdün'de iç kargaşaya yol açtı. FKÖ, Ürdün'den Lübnan'a taşınmak zorunda kaldı. Ancak, bu gelişme, Lübnan'daki etnik dengeleri bozdu. Patlayan iç savaş, yıllarca sürdü. İsrail, kargaşa içindeki Lübnan'ı işgal etti.

1987'de, Filistinlilerin direnişi, sokağa döküldü. İntifada hareketinin en sıcak günlerinde Arafat, tarihi bir adım attı. 1988'de Filistin Devletinin kurulduğunu ilan etti. Bir ay sonra yine, tarihi açıklamalar yaptı. İsrail'in, "güvenlik içinde var olma hakkını tanıdıklarını" ve "teröre karşı olduğunu" ilk defa söyledi. Bu açıklamadan birkaç saat sonra Amerikan yönetimi, FKÖ'nü, Ortadoğu sorununun taraflarından biri olarak tanıdığını ilan etti.

Hayatının son dönemlerinde Arafat, FKÖ ile İsrail arasında on yıllardır süren anlaşmazlığı sona erdirmek için İsrail hükümeti ile bir dizi müzakereye girişti. Bunların arasında 1991 Madrid Konferansı, 1993 Oslo İlkeler Anlaşması ve 2000 Camp David Zirvesi bulunur. İslamcılar ve FKÖ'nün bazı sol kanat mensupları yozlaştığını ve İsrail hükümetine çok fazla taviz verdiğini söyleyerek kınamış ve muhalif olmuşlardı. 1994 yılında Arafat, Oslo'da yapılan müzakerelerden ötürü İzak Rabin ve Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

2004 yılının sonlarında Ramallah'ta bulunan binalarda iki yılı aşkın bir süredir İsrail ordusu tarafından zorla tutulmaktayken, Arafat hastalandı ve komaya girdi. Gerçek ölüm sebebi tam olarak bilinmese de doktorlar idiyopatik trombositopenik purpura ve sirozdan söz etti ama otopsi yapılmadı. Arafat 11 Kasım 2004'te Paris’te 75 yaşında öldü.



                                                                                                                                                              LAZURİ