ANASAYFA

LAZCA METİNLER (SERGİ JĞENTİ)

SSCB Kültürel Özerklik Sekreteri Galip Sarıoğlu tarafından toplanan ve Sergi Jğenti tarafından derlenen Lazca Metinler (Arhavi şivesi), 1938 yılında Tiflis’te yayımlandı. SSCB Bilimler Akademisi Gürcistan Şubesi, Niko Marr Dil Tarih ve Kültür Enstitüsü yayını olan eserin redaktörlüğünü Prof. Arnold Çikobava, tashihini T. Andğuladze yaptı. Künyesi Rusça ve Fransızca olarak da yazılan kitabın, SSCB Bilimler Akademisi tarafından yürütülen ilk Lazca metin derlemesi olma özelliği bulunuyor.

Kitabın giriş bölümünde, Laz Söylemleri ve Laz Halkbilimi başlıklı açıklamalar bulunuyor. Kitap, metinler ve sözlük olarak iki bölümden oluşuyor. Metinler bölümünde; Arhavi yöresinden derlenmiş 142 adet masal, hikâye, şiir, şarkı sözü gibi Laz halk edebiyatı metinleri yer alıyor. Sözlük bölümünde ise metinlerden derlenen Lazca kelimelerin Gürcüce karşılıkları veriliyor.

Kitapta yer alan metinlerden bazıları şunlar: Kaynana ve gelin, Ortacalarlı ve Arhavili, Nokta ile Hüseyin, Baba sözleri, Zengin ve fakir adam, Köylü çocuk, Hoca, Oruç, Damadın düğünü, Hileli iş, Erkeğin evlenmesi, İki hırsız, Kral ve yoksul, Kral ve çoban, Çarmateli çocuk, Yahudi ile Laz, Zengin adam ve kızı, Fakir bir çocuk, Koca ve karısı, Padişah ve üç oğlu, Dört erkek kardeş, Bir çocukla devler, Köpek ile horoz.



                                                                                                                                                              LAZURİ