ANASAYFA

HACI BAYRAMİ VELİ

Hacı Bayrami Veli, Hacı Bektaşi Veli hazretlerinin yoldaşı Türk mutasavvıf ve şairdir. Türbesi, Ankara'da Hacı Bayram camiinin bitişiğinde bulunmaktadır. Doğum ismi, Numan bin Ahmed, lakabı “Hacı Bayrami”dır. 1352 yılında Ankara’nın Çubuk çayı üzerinde Zülfadl köyünde doğdu. Hacı Bayrami Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu’da yetişti. Eserlerini diğer Hacı Bektaşi Veli yoldaşları gibi Türkçe olarak yazarak Türkçe kullanımını Anadolu'da önemli şekilde etkiledi.

1412 yılında Hacı Bayrami Veli, hocası Hamidüddin'in Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp doğduğu köye yerleşti ve irşad faaliyetlerine başladı. Bu tarih, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye tarikatının kuruluşu kabul edilir. Yeniden talebe yetiştirmekle meşgul oldu. Sohbetleriyle hasta kalplere şifa dağıttı. Talebelerini daha çok sanata ve ziraate sevk ederdi. Kendisi de geçimini ziraatle sağlardı. Açtığı ilim ve irfan ocağına, devrinin meşhur alimleri, hak aşıkları akın etti. Damadı Eşrefoğlu Rumi, Şeyh Akbıyık, Bıçakçı Ömer Sekini, Göynüklü Uzun Selahaddin, Edirne ve Bursa ziyaretlerinde talebeliğe kabul ettiği Yazıcızade Ahmed ve Mehmed Bican kardeşler ile Fatih Sultan Mehmed Hanın hocası Akşemseddin bunların en meşhurlarıdır.

Fatih’in babası Sultan İkinci Murad Han, Hacı Bayrami Veli’yi Edirne’ye davet edip, ilim ve manevi derecesini anlayınca, fevkalade hürmet göstermiş, Eski camiide vazettirmiş, tekrar Ankara’ya uğurlamıştır. Hacı Bayrami Veli, ömrünün sonuna kadar İslamiyet’i yaymak için çalıştı. 1429 yılında Ankara'da vefat etti. Ölümünden sonra tarikat, müritleri Akşemsettin ve Bıçakçı Ömer Dede tarafından iki kol üzerinden devam etti. Hacı Bayrami Veli, Yunus Emre gibi Hacı Bektaşi Veli’den etkilenmiş ve aynı tarz şiirler söylemiştir. Şiirlerinde “Bayrami” mahlasını kullanmıştır.



                                                                                                                                                              LAZURİ