ANASAYFA

ROMAN DİLİ RUMENCE

Rumence (Română), Hint-Avrupa dil ailesinin alt grubu Roman dillerin doğu koluna mensuptur. Romanya'nın resmî dilidir. Moldova'nın resmî dili Moldovaca da Rumence ile aynı dil olmasına rağmen, ülke yasaları kapsamında ülkenin resmi dili Moldovaca olarak yer almaktadır. Rumence çoğu Romanya ve Moldova'da, ayrıca Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, İsrail, Sırbistan, Kosova, Macaristan, Kanada, ABD’de yaşayanlar tarafından konuşulur.

Rumencenin en eski yazılı anıtı Coresi adlı yazarın İncil çevirisidir (1560). Rumencenin lehçeleri üç ana gruba ayrılır: Daçya Rumencesi, İstria Rumencesi ve Makedon Rumencesi. Latinceye gramer ve kelime dağarcığı olarak oldukça benzemektedir. Fiil çekimleri, kelime kökleri, cümle kuruluş yapısı Latin dilleriyle örtüşmektedir. Romanya tarih boyunca çevresel etkilerden diğer ülkelere göre daha az etkilendiği için Latince etkisi diğer dillere göre daha fazla gözükmektedir. Romanya bölgesinde Roma İmparatorluğunun işgalinden önce yaşayan yerli halkın yani Daçyalıların kullandığı kelimeler de Rumencede bulunmaktadır. Dolayısıyla bazı kelimelerin İtalyanca-İspanyolca gibi dillerde hiç benzeri yoktur.

İ.S. 101 yılında Roma İmparatoru Trajan, Daçya topraklarını işgal etmiştir. Yani bu tarihten itibaren Latin etkisi Daçya’ya girmiştir. Bundan sonra da Daçya Osmanlı Devleti da dahil olmak üzere çeşitli işgallere uğramıştır. Bu sebeple Türkçe ile de bazı ortak kelimeler vardır. Uzun bir süre SSCB’nin etkisi altında idare edilmesine rağmen bu süre içinde dahi Kiril alfabesi kullanılmamıştır. Rumen alfabesi, Latin alfabesine çok büyük oranda benzer, sadece birkaç tane farklı harf vardır. Rumen alfabesinde toplam 28 harf mevcuttur.



                                                                                                                                                              LAZURİ