LAZİSTAN'IN YAYLASI: ÇAMLIHEMŞİN



Rize’nin ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin’in yüzölçümü 88 km² dir. Bu alanın %80'i ormanla kaplıdır. Dağlıktır, düz alanlar yok gibidir. Çamlıhemşin’in Karadeniz’e sınırı yoktur. Deniz yönünden güneye yaklaşık 22 km dir. Çamlıhemşin’in güneyi, doğusu, batısı kavisli ve denize paralel olan Kaçkar dağları ile çevrilidir. Yükseklikleri 2.000- 4.000 metre kadardır. Bu dağlar içinde 3.932 metre yüksekliğe sahip Kaçkar dağı ve 3.344 metre yükseklikteki Cimil dağı ve yüksellikleri 2.000 metreyi aşan birçok dağ ve tepe bulunur. Kaçkar dağları üzerinde Büyük Deniz gölü, Meterez gölü, Yıldız gölü, Dönen gölü, Serincef gölü ve Karagöl adlı krater gölleri vardır.

Fırtına deresi, Çamlıhemşin merkezinden geçer. Fırtına deresi, Kaçkar ve Verçenik vadilerinden gelen Elevit deresi ve Palovit dereleri ile Ayder deresinin birleşmesinden oluşur. Fırtına Deresi, Pazar ve Ardeşen sınırından Karadeniz'e dökülür. Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçeleri ile sınırları olan Çamlıhemşin'in eski adı “Vicealtı”dır. 1953'te Ardeşen ilçe oldu. ”Vicealtı” Çamlıca adı ile Ardeşen’e bağlandı. 27.06.1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanun ile Çamlıhemşin adıyla ilçe haline getirildi.

Çamlıhemşin’in toplam nüfusu 8.206’dır. Merkezde yaşayanların sayısı 2.355, köylerde yaşayanların sayısı ise 5.851'dir. Çamlıhemşin, altı mahalle ve 27 köyden oluşur. Nüfus büyük oranda mevsimlik işçi olarak başka şehirlere gider. Çoğunlukla şehirlerde fırın, lokanta, pastane gibi işyerlerinde çalışırlar. Gurbete çıkmayanlar ise; çay tarımı, hayvancılık ve orman işlerinde çalışırlar. Kültür balıkçılığı ve arıcılık yaparlar. Ayder Turizm Bölgesi 1.200 yatak kapasitesine sahiptir.

Çamlıhemşin’in iklimi her zaman yağışlıdır. Sıcaklık kışın -7 dereceye kadar düşebilir. Yazın 25 dereceye kadar yükselebilir. Günlük en yüksek sıcaklık farkı 23,6 derecedir. Yıllık olarak metrekareye düşen yağış 245 cm3 kadardır. Havadaki nem oranı ise %10 ile 7 arasındadır.

Çamlıhemşin’de on yataklı Sağlık Merkezinin yanı sıra bir de Sağlık Ocağı bulunuyor. Sağlık Merkezinin bir doktoru, Sağlık Ocağının ise iki doktoru vardır. Merkez Sağlık Ocağında üç ebe, bir hemşire, üç sağlık memuru, bir Çevre Sağlık Teknisyeni mevcuttur. İlçedeki Sağlık Merkezinin bir şoförü vardır. Köylerde toplam dokuz sağlık evi vardır. Dikkaya köyünde ise bir Sağlık Ocağı kurulmuştur. Sağlık Merkezinde bir ambulans, Merkez Sağlık Ocağında bir araç vardır.

Çamlıhemşin’de Milli Eğitim ve Özel İdare tarafından yapılmış 12 daireli lojman, 6 daireli Adliye lojmanı ve 18 daireli Belediye sosyal konutu vardır. Çamlıhemşin merkez ve köylerinde 27 ilkokul vardır. Üçü taşımalı sistemle eğitim veriyor. Merkezinde ise bir ilköğretim okulu, bir lise, bir İmam-Hatip Lisesi; Dikkaya ve Topluca’da da birer ilköğretim okulu kuruludur. Çamlıhemşin’deki okur-yazarlık oranı %97'dir. Çamlıhemşin’in beş köyünde (Dikkaya, Çayırdüzü, Topluca, Muratköy, Köprübaşı) Lazca konuşulur.