ANASAYFA

YİRMİ YILLIK ÇABA: BAYAR ŞAHİN

Ünlü halk şarkıcısı Bayar Şahin yirminci sanat yılını geride bıraktı. 1965’te Maçakheli’de doğan Bayar Şahin, 1977’de İstanbul’a yerleşti. Anadili Gürcüce olan Bayar Şahin, Türk Folklor Kurumunda ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarında eğitim gördü. 1993’te Stüdyo Bayşah ve 2001’de de Bayşah Müzik Yapım Şirketini kurdu.

“Horona Çağrı”, ”Rüzgara” ve “Bani” adlı albümleri olan Bayar Şahin, şarkılarında geleneksel polifonik yapıyı korumak için özel bir çaba harcıyor. Halk şarkılarında panduri, çonguri, duduki, garmoni, salamuri, çonguri dabali bani, doli, darçello kemençe, tulum, bağlama gibi halk çalgılarına yer veriyor.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, halk şarkıları derlemesi yürüten Bayar Şahin, hiç unutmadığı bir anısını bize şöyle anlatıyor: “Hendek Lütfiye Köşkü köyünde yaşadığım bir anımı unutamıyorum. 105 yaşındaki Yusuf dede, 80 yaşındaki Logor Ahmet dede, 75 yaşındaki Ali Faik dede, 75 yaşındaki Dursun dede ve 75 yaşındaki Muhittin dede ile sevgili dostum İberya Özkan Melaşvili ve profesör Şuşana Putkaradze’nin de bulunduğu uzun gecede, Türkiye’deki Gürcü müziğinin zenginliğini daha iyi anladım. Daha sonra kendi köyüm olan Maçakheli’de, İberya ile birlikte yoğun mesai harcadığımız çoksesli halk şarkıları topluluğundan derlediğimiz şarkıların Gürcüstan’da bir benzerinin olmadığını gördüm. Rahmetli Ahmet Özkan Melaşvili ile son bulduğunu sandığım bir geleneğin hala yaşadığını da ilk defa Maçakheli’de gördüm.”

Türkçe, Gürcüce, Megrelce ve Lazca başta olmak üzere, zengin bir halk şarkıları repertuarına sahip olan Bayar Şahin, seslendirdiği halk şarkılarıyla Türkiye ve Gürcüstan dostluğuna ve halklarının kardeşliğine bütün gücüyle destek veriyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ