ANASAYFA

İKTİDAR SEMBOLÜ: ASLAN

Aslan kedigiller (Felidae) familyasındandır. Et yiyen memeli bir hayvan türüdür. Aslanlar, filmler ve çizgi romanlardan öğrendiğimiz gibi sık ormanlarda yaşamaz. Orada yaşamayı sevmez. Uzun otlar bulunan, az ağaçlı, açık arazileri severler. Bir zamanlar Avrupa, Asya ve Afrika'da yaşıyordular. Günümüzde ise, Afrika'nın orta, doğu ve güney bölgelerinde yaşar. Asya'da ise artık aslan kalmadı. Yalnızca Hindistan'ın Gucarat eyaletindeki Gir ormanında çok az sayıda Asya aslanı yaşıyor. Aslan, 15 yıl kadar yaşar. Ancak, hayvanat bahçelerinde 30 yaşına kadar yaşayan aslanlar da vardır. Yaşam alanları genellikle kuraktır. Çok güçlü ve cesur bir hayvan olan aslan ormanlar kralı olarak bilinir ve öyle de adlandırılır.

Kaplandan sonra en büyük ve en güçlü hayvandır. Uzunluğu kuyruğuyla birlikte üç metre kadardır. Yüksekliği ise, yaklaşık bir metredir. Ağırlığı yaklaşık 250 kilo kadardır. Kükremesi 4 km uzaktan bile duyulur. Alnı geniştir. Çenesi çok güçlüdür. Sarı kısa ve yatık tüylüdür. Kuyruğunun uç kısmı püsküllüdür. Erkek aslanda baş çevresi uzun ve oldukça güzel bir yele ile süslüdür. Kızdığı zaman bu yele kabarır. Geceleyin avlanır. Dili büyük ve diken gibi sert kıllarla örtülüdür. Bu sebeple, avını yalarken derisini ve iri kemiklerin etini sıyırır. Leşle de beslenir. Aslan, leopar, sırtlan, kurt gibi diğer yırtıcı hayvanların avlarını da çalar. Antilop, ceylan, impala, yabani manda, zebra ve zürafa gibi hayvanlar başlıca avıdır. Erkek aslan, aç kalmadıkça avlanmaz. Avı, dişi aslan yapar. Ancak, avı önce erkek aslan yer.

Çiftleşme mevsimleri farklıdır. Bir günde 50 defaya yakın seks yaparlar. Dişi aslan, çiftleşmeden 108 gün kadar sonra üçten altıya kadar yavru doğurur. Erkek aslan, yeni bir eş bulunca, onun başka aslandan yavrusu varsa, öldürür. Aslan, doğduğunda yaklaşık 2 buçuk kilo kadar bir ağırlığa sahiptir. Doğan yavruların gözleri ilk iki hafta boyunca kapalıdır. Anne aslan, yavrularını üç ay kadar emzirir. Aslanlar yavrularına iyi birer anne ve baba olur. Onları sever ve ilgilenirler.

Ailenin bütün dişileri yavrulara annelik yapar. Yavrunun baş ve ayakları benekli sırt ve kuyrukları enine çizgilidir. Sonradan bu lekeler kaybolur. Üç yaşından sonra, erkek yavruların yeleleri çıkmaya başlar. Anne ve baba, yavru aslanı üç yaşına kadar korur. 3 yaşına gelen erkek aslanlar aileden ayrılmak zorundadır. Kendi ailelerini oluştururlar. Dişi aslanlar genellikle doğdukları ailede yaşamlarını sürdürür. Erkek aslanlar bir defada 45 kilo kadar, dişi aslanlar da 25 kilo kadar et yiyebilir. Ancak fiiliyatta, günde ortalama 8 -10 kilo et yerler.



                                                                                                                                                              LAZURİ