DEVE KUŞU, UÇAR GİBİ KOŞUYOR!
Deve kuşu, Struthio camelus familyasındandır. Afrika kökenlidir. Deve kuşu, 50 derece sıcaklıkta ve 35 derece soğukta yaşayabilir. Uçamayan bir kuştur. Eldeki bilgilerle, kuşların en büyüğü olduğu düşünülüyor. Dünyanın her yerinde yetiştirilir. Uzun bir boyuna ve yine uzun bacaklara sahiptir. Saatte yaklaşık 65 kilometre koşabilir. Deve kuşları genel olarak 90 kilogramdan 130 kilograma kadar ağırlığa sahiptir. Bazı erkek deve kuşlarının ağırlıkları 155 kilogram kadar olur. Erişkin erkeklerin tüyleri, genel olarak siyahtır. Kanatları ve kuyruklarının bazı bölümleri beyazdır. Dişiler ve genç erkeklerin tüyleri, grimsi kahverengidir. Kanatlar, erkeklerin gurur vesilesidir. Çiftleşme dönemindeki boy göstermelerinde kullanılır. Kanatlar, civcivler için şemsiye gibi gölge yapar. Tüyleri yumuşaktır. Koruma görevi yaparlar. Her iki parmaklarda da pençe vardır. Deve kuşunun bacakları çok kuvvetlidir. Ancak bu kuvvetli bacaklar estetik değildir. Tüysüzdür. Kuş, iki ayak parmağı üzerinde durur. Bunların koşmaya yardım ettiği düşünülür. Kalın siyah kirpikli gözleri vardır. Bilinen bütün kara hayvanlarınınkinden daha büyük gözleri vardır.
Hayatının ilk 30 yılında yumurtluyor. Yılda yaklaşık 100 yumurta yumurtluyor. Deve kuşlarının kuluçka sistemleri ilginçtir. Sürü olarak yaşarlar. Birkaç deve kuşu yumurtalarını ortak bir yuvaya bırakır. Bu yuvanın hiçbir özelliği yoktur. Sadece sığ bir çukurdur. Bu çukurda, yani yuvada her biri 1,5 kilo olan yaklaşık 40 yumurta bulunur. Bu yumurtaları korumak tek bir dişi deve kuşunundur. Kuluçkaya yatan dişi deve kuşuna, erkek bir deve kuşu da yardımcı olur. Ancak dişi kuş 20 kadar yumurtanın üzerinde yatabilir. Bu sebeple diğer yumurtaları yuva dışına atar. Ancak bu atma, bilinçsiz değildir. Deve kuşu, kendi yumurtalarını kuluçkaya yatacağı yumurtaların arasına alır. Diğer dişilere ait olan yumurtaları da dışarıya atar. Dişi deve kuşunun her şart altında, diğer yumurtalar içinden kendi yumurtalarını kolaylıkla bulduğu anlaşılmıştır. Yumurtaların kabuklarında, civcivin nefes almasına yardımcı olan küçücük “hava delikleri” vardır. Anne deve kuşunun, kendi yumurtalarını bu küçücük deliklerden tanıdığı düşünülüyor.
Deve kuşları cinsel olgunluğa 2 ila 4 yaşları arasında ulaşırlar. Ancak aynı zamanda erkekler 1,8- 2,7 metre, dişiler ise 1,7- 2 metre yüksekte olmalıdır. Civcivler her ay 25 santim kadar büyür. Bir yıl sonra devekuşları 45 kilo ağırlığa sahip olur. Deve kuşları, doğal ortamlarında yaklaşık 75 yıl kadar yaşar. 1.500 metre uzaklığı da net görüyor. Deve kuşu tüyü eski Mısırlılarda adaletin sembolü sayılıyormuş.
|