ANASAYFA

AKUT ENFEKSİYON DİFTERİ

Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen, corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Difteri oldukça yaygın bir hastalıktır. Tanısı oldukça güçtür. Soğuk mevsimlerde daha fazla görülür. Difteri basili, 34- 38 derecede ürerken toksinini salgılar. Toksin, insan ve bütün hayvanlar için oldukça tehlikelidir. Dokularda harabiyet ve sinirlerde felç yapar.

Difteri en sık 2- 5 yaşlarında görülür. İki yaşından önce sadece burun ve yara difterisi şeklinde rastlanır. Çocuğa annesinden geçen antikorlar onu bir süre hastalıklardan korur. Kuşpalazı tablosunu yapan tipik difteri özel bir anjin türüdür. Hastalığın oluşması için boğazın lenf dokusunda ve özellikle bademciklerde tutunması gerekir. Bademcikler ancak iki yaşından sonra olgunlaştıklarından ancak bu yaşlarda hastalığa duyarlık başlar. Oyun yaşında devamlı olarak sıcak-soğuk ve dış ortam etkilerine maruz kalır. Boğazda adi bakteri iltihapları olur, doku direnci kırılır. Bu arada difteri basili de girerse, hastalığın özel tablosu meydana gelir. Bir şahıs erişkin yaşlarına kadar difteri basili ile temas etmemiş ise her yaşta hastalığa yakalanabilir. Büyüklerin hastalığı çocukların hastalığına göre daha hafif geçmektedir.

Hastalık, kişiden kişiye genellikle solunum yoluyla bulaşır. Nadiren cilt lezyonlarıyla direkt temas veya hastaların lezyonlarından olan akıntının bulaştığı eşyalar aracılığı ile de bulaşabilmektedir. Difterinin kuluçka dönemi ortalama 2 ila 4 gün arasında değişir. Difteri mikrobu, yerleşmiş olduğu organa göre değişik belirtiler yapar. Tek başına difteri denince boğaz difterisi anlaşılır. Ayrıca gırtlak difterisi, burun difterisi de vardır. Difteride; yutkunma zorluğu, ses kısıklığı, nefes darlığı, kuru öksürük, yüzde morarma, bademcikler üzerinde kurşuni beyaz renkte bir zar, boğaz ağrısı, boyun bezlerinde şişlik, iştahsızlık, kol ve bacaklarda ağrılar görülür. Ateş 38- 40 derece arasındadır. Nabız süratlidir. Hastalık başlangıcında teşhis edilip, hastanın nefesi tamamen kesilmeden müdahale edilmezse, ölümle sonuçlanır.

Tedavide hasta yatak istirahatine alınır (1,5- 2 ay). Özel tedavi antitoksik serumla yapılır. Bu serum kandaki difteri zehirini, etkisiz hale getirir. Ayrıca difteri zehiri, böbrek üstü bezini de etkilediğinden bu hastalara kortizon ihtiva eden ilaçlar iyi gelir. Direkt olarak difteri basilini öldürmesi için de yüksek doz antibiyotik gerekir. Hastaya serum takılır. Ağızdan da uygun sulu besinler verilir. Hastalar, tecrit edilmelidir. Difteri mikrobunu taşıyan şahıslar testlerle tespit edilip tedaviye alınmalıdır. Her çocuğa okul öncesi yaşlarında difteri aşısı yapmalıdır.



                                                                                                                                                              LAZURİ