ANASAYFA

BEYİN İLTİHAPLANMASI MENENJİT

Menenjit, beyin zarlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kafatası zedelenmeleri veya orta kulak hastalığı sonucu beyin zarları iltihaplanabilir. Kanla gelen mikroplar da özellikle küçük çocuklarda menenjit yapabilir. Menenjite mikroorganizmalar yol açmaktadır. En sık rastlanan Meningokok adlı mikrop aynı zamanda kan zehirlenmesine de sebep olur. Menenjitin bakteriyel ve viral olmak üzere iki tipi vardır. Bakteriyel menenjitin en önemli nedeni Hib bakterisidir. Viral menenjit genellikle daha sık görülür ve daha kolay atlatılır. Viral menenjitte antibiyotik kullanımının yararı yoktur. Belirtileri; ateş, kusma, baş ağrısı, boyun sertleşmesi, boyun ağrısı, göz kapaklarında ağırlık, titreme, üşümedir. Erken teşhis çok önemlidir. Tedavisi için belden su alımı gerekmektedir.

Menenjit başlangıçta ağır bir grip gibi kendini gösterir. Ense sertliği genellikle bu görüntüye eşlik eder, fakat bulunmadığı durumlarda olabilir. Hastanın durumu bir iki gün içerisinde gittikçe ağırlaşır. Menenjit ya da kan zehirlenmesine neden olan mikroplar normalde insanların boğazında yaşar. Birçok insan hastalığa yakalanmadan bu mikropların taşıyıcısı olarak yaşamaktadır. Bu mikroplar insanlar arasında öksürme, hapşırma, öpme ve bağırma yoluyla yayılır. 0 ve 5 yaş arası çocuklar, 15 ve 20 yaş arası gençler ve yaşlılar risk gruplarını oluşturur. Menenjit geçiren çoğu kişi bu hastalıktan tamamıyla kurtulurken, bazen ölümle de sonuçlanabilir. Yada hastalık sonrası sakatlıklar kalabilir. Yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, uyuşukluk, ışık veya sese karşı hassasiyet, kas ağrısı, çocuğun altının bezi değiştirilirken bacakları yukarı kaldırıldığında ağrı oluşması ve bunun sonucunda ağlaması, ense sertliği gibi belirtiler birlikte görülebildiği gibi tek tek de oluşabilir. Hastalık genellikle birkaç gün içinde ilerler. Bebeklerde görülen belirtiler normalden farklı olabilir. Ense sertliği görülmeyebilir, vücut ısısının normalin altına düşmesi, bıngıldağın şişmesi, donuk bakışlar, uyku hali, ağır hasta ve soluk görünüm, duyarlılık, iştahsızlık, dokunulduğunda veya altı temizlenmeye çalışıldığında çocuğun huzursuz olması, ağlama, sızlanma şikayetleri gözlenir.

Çoğu kişi menenjiti tamamen atlatarak birkaç ay içinde günlük yaşamlarına devam edebilecek duruma gelir. Fakat bazı kişilerde uzun süreli sakatlıklar kalabilir. Menenjitin neden olduğu sakatlıklar: sağırlık, davranış bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, koordinasyon bozukluğu, yorgunluk, hareket kısıtlılığıdır. Bazı şikayetler zamanla düzelse de, bazıları kalıcıdır. Sağırlık ömür boyu sürebilir. Menenjit kişinin yaşamını tamamıyla değiştirebilir. Mesela çocuklarda menenjitten sonra aşırı hareketlilik, öğrenme problemleri görülebilir. Erişkinler sosyal yaşamlarını ve iş yaşantılarını etkileyen problemlerle karşılaşabilirler. Bazı kişiler ise hastalıktan önceki işlerini eski düzeylerinde yürütemezler. Kalıcı şikayetler oluşması halinde uzmanların yardımına mümkün olduğu kadar çabuk başvurmanın önemi büyüktür.



                                                                                                                                                              LAZURİ