ANASAYFA

UTU MİKA - TARİHİ ROMAN

2004 yılında Gürcüstan’da yayınlanan Giorgi Siçinava’nın tarihi romanı "Utu Mika" çok önemli bir çalışma. Roman 1855-1856 yılları Megrelya ayaklanması üzerine konu edilmiş.

Bildiğiniz gibi feodalite zamanlarında köylüler çok kötü şartlar altında yaşıyordu. Onların hayvanlar gibi efendileri vardı ve bu sahipler Megrellere çok eziyet çektiriyorlardı: kızları ve kadınları ellerinden alıyorlardı ve cariyeleri yapıyorlardı; yıllık yiyeceklerine el koyuyorlardı ve onları aç bırakıyorlardı, başka bir feodalin evine veya köyün güzel bir atmacasına veya köpeğine takas ediliyorlardı. Bunun için Megreller daha fazla dayanamamışlar ve 1855 yılında Tzalencikhalı marangoz Ut’u Mika önderliğinde bağımsızlıkları için antifeodal devrim yapmışlar.

Bugün herkes, bu devrimin sadece sosyal nedenlerden kaynaklandığını sanır. Fakat sağlam ve önemli bir başka neden daha varmış: Megrellik ve Megrelce dilleri. Feodaller hiç Megrelce konuşmuyorlardı ve bu güzel çiçek gibi dile “köpeklerin dili” diyorlardı. Kitaptan bir alıntı yapalım: "O (Çangelia) Megreldir ve aptal kalacak. O nereden geldiğini ve nereye gittiğini bilmiyor. Beylerin güdümündeki köylüler çöl diliyle konuşmayı kendilerine yakıştırmıyorlar. Köylüler çağrı için sadece hayvanlara söylenen bir-iki söz kullanıyorlardı: "khi" ve "ore"; "eşo" ve "aşo"... Köylü ve Megrel kavramları birlikte anılmaya başladı. Onun (Megrelin) geçmişi hakkında hatırladığı birşeyi mevcut değil. O çok eski ve değerli bir halkın -Kolkhların- torunu olduğunu da bilmiyor. Bu bilincini toprağa gömdüler."(sayfa 36).

Giorgi Siçinava 5 yıl boyunca arşivlerde çalıştı, Tzalencikhanın köylerinde dolaştı ve oralı yaşlılardan bol miktarda malzeme edindi. Ondan sonra bu romanı kaleme aldı. Giorgi Siçinava romanında devrimin nedenlerini bir-bir açıklıyor.

2004 yılında bu üçlü serinin ilk bölümü yayınlandı. Diğerleri şimdi “Egrisi” adlı yayınevine teslim edilmiş durumda ve biz de onların yayınlanmasını bekliyoruz.



                                                                                                                                                              LAZURİ