ANASAYFA

PAYTAK ÖRDEK

Ördek, (Anatinae) alt familyasından olup perde ayaklı su kuşudur. Sulak her yerde yaşar. Göl ve bataklık kenarlarından çok hoşlanır. Hızlı akan nehir ve denizlerde yaşayan cinsleri de görülür. Beslenmesi kolaydır. Türkiye’deki ördekler melezdir. Yabancı ülkelerde, evcilleştirilmiş Kampbel, Pekin, Ruen gibi saf soylar da bulunur. Evcil ördek, yabani yeşilbaştan üremiştir. Yassı gagalı ve perdeli ayaklıdır. Sallanarak yürür ve vak vak diye ses çıkarır. Bütün bunlar ördeğin en iyi bilinen özellikleridir. Kısa ayakları vücudunun arka kısmındadır. Bu sebeple yürürken zorluk çeker. Erkek, dişiden daha büyük ve gösterişlidir. Ördek kışın ve ilkbaharda semirir bu sebeple de eti lezzetlidir. Yabani ördek, kış ve ilkbaharda çokça avlanır. Evcil ördek; et, yumurta ve süs için beslenir. Soğuğa ve yağmura dayanıklıdır. Erkek ördeğin tüyleri parlak ve renklidir. Boynu ise yeşildir. Beyaz, yeşil, kurşuni, mavi, siyah tüyler ördeğe güzel bir görünüş kazandırır. Dişinin tüyleri daha donuk ve daha az renklidir. Erkeğin tüyleri yazın dökülür. Dişininki gibi esmer tüylere bürünür. Tüyler, birbiri üstüne dizilidir. Bunun için içine su geçmez. Geçse de tüyler kaygan olduğundan sudan çıkınca çabuk kurur. Ördek, kuyruk üstü yağ bezlerinden, gagasını sürerek yağ alır ve tüylerine değdirerek böylece tüylerinde kayganlık sağlar.

Ördek, iyi yüzücü ve dalıcıdır. Sırtı üstten basık, göğsü ileri çıkıktır. Bir kayık gibidir. Gagası geniş ve yassıdır. Gagasının üzeri sinirce zengin olan bir deriyle örtülüdür. Gaganın kenarları tırtıklıdır. Suya dalarak çamurları araştırır. Ağzına bir miktar çamurlu su alır. Gagasını kapatır. Dilini piston gibi ileri geri hareket ettirir. Çamurlu suyu aralıklardan sızdırarak dışarı çıkarır. Böylece tohum ve kurtçuklar ağzında kalır. Sümüklü böcek, kurbağa larva ve küçük balıkları da yutar. Bulduğunu yer, oburdur. Denizlerde yaşayan ördekler; balık ve kabuklu deniz hayvanları ile beslenir. Suya daldığı zaman, gaga üstündeki soluk deliği suyun girişini engellemek için kapanır. Ördeğin öne doğru olan üç parmağının arasında perde gibi gerili deri vardır. Arkada kalan küçük parmak ise serbesttir. Karada iki yana sallanarak zorlukla yürüse de, suda çok hızlı hareket eder. Kuyruğu, yüzerken dümen vazifesi görür.

Evcil ördek yuva yapmaz ve uçmaz. Yabani türler içinde ağaç kovuklarında veya çalılıklar arasında yuva yapanları bulunur. Yeşilbaş, terk edilmiş tavşan çukurlarında yuva yapar ve yumurtlar. Yabani ördek toplu yaşar. Kışın ılık bölgelere sürüler halinde göç eder. Evcil ördek, küçük gruplarla yaşar. Genel olarak her erkeğin 6 dişisi vardır. İklime bağlı, genel olarak Şubat- Mart aylarında yumurtlamaya başlar. Yumurtalar 15- 20 tane olunca, dişi kuluçka olur. Her dişi, 50- 60 yumurta yapar. Yavru ördek çabuk geliştiği için, kısa zamanda yumurtlamaya başlar. Sağlıklı bir dişi, 7- 8 yıl yumurtlayabilir. Kuluçka süresi 28- 29 gündür. Evcil ördek 15, yabani ördek 20- 30 yıl yaşar.



                                                                                                                                                              LAZURİ