ANASAYFA

DERİ HASTALIĞI EGZAMA

Egzama, deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen psikosomatik nedenli ve en sık rastlanan deri hastalığıdır. Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Deri ateşlenip çok fazla kaşınabilir ve kaşıma derinin zedelenip enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Egzama bulaşıcı değildir. Egzama derinin iltihaplanması için kullanılan bir terim olan dermatit olarak da bilinir.

Egzama nöbetini tetikleyebilecek faktörler arasında, gıdalara karşı özel alerji, aşırı ateşlenme, ikincil enfeksiyonlar, deriye bitişik yünler, kedi ve köpek tüyü, sabun, deterjan, ev toz akarları ve polen bulunur. Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir. Ev kadınlarında görülen egzama çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır. En sık görülen temas egzamalarından biri kozmetiklerden ve saç boyasından ileri gelir. Güzellik müstahzarları, özellikle kokulu oldukları zaman, sayısız yüz egzamalarına neden olabilirler. Enfeksiyon egzamaları mikrop ya da mantar kökenlidir.

Egzama genellikle cilt muayenesi ile teşhis edilir. Egzamanın basit bir tedavisi yoktur ancak hastalığı önlemek ve iyileştirmek için yapılacak çok şey vardır. Genel tedavi, duyarsızlaştırmayı öngörür. Egzama tedavisinin üç temel hedefi; deriyi iyileştirme ve sağlıklı tutma, ani ateşlenmeleri engelleme ve ortaya çıktıkça semptomları tedavi etmektir. Tedavi, sabun ikame ürünleri, banyo yağları ve genel amaçlı nemlendiriciler gibi yatıştırıcı ilaç ile ani ateşlenmelere yönelik steroidlerin kullanımını temel alır. Pullanma evresinde ihtiyol ve katran kullanılır. Yerel kullanılan kortikoidler çok büyük yarar sağlar. Kıllı bölge ya da kıvrımlarında losyonlar, ıslak bölgelerde kremler, kuru bölgelerde merhemler kullanılır. Fakat yüzde, flüorlu olmayanları yalnız kısa sürelerde ve çok büyük ihtiyatla kullanılmalıdır. Antihistaminikler, özellikle kaşıntıya karşı çok yararlıdır. Genel kortizon tedavisine ağır olgularda başvurulur. Tedavi kesildikten sonra çoğunlukla hastalık yine tekrarlar.



                                                                                                                                                              LAZURİ