ANASAYFA

KRONİK BEHÇET HASTALIĞI

Behçet hastalığı ağızda ve cinsel bölgede ağrılı ülserler, göz problemleri ve deri bulgularıyla seyreden bir hastalıktır. Hastalık nadir görülmekle birlikte Türkiye'de daha nadir görülür. 1924 yılında bu hastalığı tanımlayan Türk dermatolog Hulusi Behçet'in adıyla Behçet hastalığı olarak adlandırılmıştır. Hastalığın tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, otoimmun bir hastalık olarak tanımlamaktadır. Otoimmun hastalıklarda bağışıklık sistemi vücuttaki dokulara karşı savaşa geçer. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, hastalığın gelişiminde bakteri ve virüs enfeksiyonlarının rolü olabilir.

Behçet hastalığı her yaşta görülebilmekle birlikte en sık 20- 30’lu yaşlarda ortaya çıkar. Ağrılı ağız ülserleri genellikle hastalığın ilk bulgusudur ve hastaların %70’inde görülür. Bu belirtiler ortaya çıkmadan evvel hastalar, soğuk algınlığı ve tosillit, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı, baş ağrısı, vücut derecesinde değişiklikler gibi birçok tekrar eden bulguyu gösterebilirler. Ülserler dilde, dudak ve yanak içlerinde ortaya çıkabilir. Genellikle 1- 2 hafta sürerken, bazen 3 haftaya kadar uzayabilirler. Cinsel bölgedeki ülserler, göz tutulumu, deri bulguları hastalığın diğer bulgularıdır. Daha az görülen bulgular, mide bağırsak sistemine ait rahatsızlıklar (karın ağrısı, ishal, kusma), eklem ağrıları ve şişlikleri, sinir sistemi problemleri ve damar dokusu ve dolaşım sistemi problemleridir.

Behçet hastalığı kronik bir hastalıktır ve şiddeti değişebilen bir şekilde akut hecmeler halinde alevlenme gösterir. Hastalığın erken evresinde ataklar daha sıktır ve birkaç hafta sürebilir. Hastalık ilerledikçe atakların arasındaki süre uzar ve bazı hastalarda ataklar tamamıyla durabilir. Behçet hastalarının %4’ünde ölüm meydana gelir. Ölüm nedeni mide bağırsaklarda delinme, sinir sisteminin etkilenmesi ve damarsal yapılardaki balonlaşma şeklinde bozukluklardır.

Behçet hastalığında bütün bulgular bir arada olmadığında tanı koymak zor olabilir. Eğer ağızda ve cinsel bölgede, göz ve deri bulguları varsa tanı daha rahat konulur. Hastalığın tanısı, yılda en az 3 kez ağızda tekrar eden aft ile birlikte cinsel bölgede ülserler, göz tutulumu (Üveit ve retinada hasar), deri bulguları, pozitif paterji testi gibi ölçütlere göre konulur.

Behçet hastalığının kesin tedavisi yoktur. Temel hedef hastalığın bulgularını tedavi etmek ve komplikasyonların gelişmesini engellemektir. Behçet hastalığı birçok organı etkileyebilen bir hastalık olduğundan farklı uzmanlık dallarından oluşan bir ekip tarafından kontrol edilmelidir.



                                                                                                                                                              LAZURİ