ANASAYFA

EZİYETLİ KAMBURLUK

Kamburluk (Kifoz), belkemiğinin arkaya, dışa doğru aşırı eğrilmesidir. Kamburluk, özellikle yaşlılarda oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bazen bu biçim bozukluğu belirsizdir ama şiddetli olduğunda hasta dik duramaz ve sırt kemikleri dışa doğru çıkıntı yapar. Dörtte üçü çocukluk çağında fark edilen olguların nedeni bilinmemektedir. Kemik tüberkülozu sonucu omurganın zarar görmesi ise artık pek sık rastlanılmayan bir nedendir. Çocuk felci, kifoskolyoza (omurganın hem kamburlaşması hem yana eğilmesi) neden olabilir. Çocuk felcinin göğsün bir yanındaki kasları etkilemesi sonucu, bir yandaki kaslar gelişemezken ötekilerin normal gelişmelerini sürdürmeleri, omurgada eğrilme yapabilir. Yaşlılarda belkemiği eğriliği osteoporozdan kaynaklanır. Omurga kemikleri günden güne incelir ve sonunda bedenin ağırlığını destekleyemeyecek hale gelerek ya bükülür ya da sıkışarak ezilirler.

Kifoz, gelişim sorunlarının, omurga arteriti gibi dejeneratif hastalıkların, omurlarda sıkışmadan ötürü kırıkların olduğu kemik erimesinin veya omurgadaki travmanın sonucunda oluşabilir. Çocukları, ergenlik çağındakileri ve yetişkinleri etkileyebilir. Duruşu kötü olan, ergenlik çağındaki kızlar daha büyük postürel kifoz riski altındadır. 10-15 yaşları arasındaki erkek çocuklar daha büyük Scheuermann kifozu riski altındadır. Osteoporozu olan yaşı ilerlemiş yetişkinler, kifoza neden olabilecek omurga kırıkları konusunda daha yüksek risk altındadır. Özellikle ergenlik çağındakiler, sırtın yuvarlak olmasından veya rahatsızlığın düzeltilmesi için destek aleti takmak zorunda olmaktan ötürü kötü bir vücut görünümüne sahip olabilir. Sırttaki kambur, zaman içinde fark edilir hale gelebilir. Bazı vakalarda, omurganın yanlış doğrultuda olması, şiddetli veya elden ayaktan düşürücü boyuta ulaşabilecek ağrıya neden olabilir. Ancak ağır vakalar, akciğerleri, sinirleri ve diğer dokular ile organları etkileyerek, ağrıya ve başka sorunlara neden olabilir. Bunlara, ender olsa da, omurga sinirleri üzerindeki baskının bir sonucu olan bacak zayıflığı veya felç dahil olabilir.

Belkemiğinde doğuştan biçim bozuklukları genellikle belirtisizdir. Osteoporoz ise ağrıya neden olur ve kolaylıkla kırıklar oluşabilir. Kifoskolyozda, belkemiğinin anormal biçimi, soluk alırken kaburgaların aşağı yukarı doğru düzenli hareketlerini önler ve akciğerlerin genişlemesine engel olur. Bu yüzden hastalar diyafram hareketleriyle soluk alırlar. Zamanla göğüs kafesi oynamaz hale gelir, soluk almak için daha fazla çaba harcanır. Ciddi durumlarda, hastada kronik bronşite benzeyen akciğer sorunları olur. Soluk darlığı, öksürük ve balgam görülür. Kalp, akciğerlere kan pompalayabilmek için daha çok çalışıp zorlanır. Bu yüzden göğsün ve kaburgaların esnekliklerini sürdürmelerini sağlamak önemlidir. Solunum kaslarını çalıştıran yüzme ve koşma gibi egzersizler çok yararlıdır. Sigara, akciğerlerle ilgili sorunları artırır; sigaradan uzak durmak gerekir. Kifoz tedavisi, kıvrıklığın nedenine ve etkilerine bağlıdır. Tedaviler, fiziksel terapiden destek aletlerine, cerrahi müdahaleye kadar uzanabilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ