ANASAYFA

NANKÖR KEDİ

Kedi (Felis domesticus), kedigiller (Felidae) familyasından avcı, memeli, evcil ve yabanileri olan etçil bir hayvandır. İnsanlar, kedilerin arkadaşlığına ve onların haşerat, yılan ve akrep avlayabilme kabiliyetine önem vermektedir. Kediler en az 9.500 yıldır insanlarla birlikte yaşamaktadır. İlk defa Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği sanılmaktadır. 2,5-12 kilo arasında ağırlığa ve dişilerde 50 santime, erkeklerde 70 santime varan boyutlardadır. Çok çeşitli renklere sahip olabilmekle beraber genetik olarak çok farklı ve orijinal renklere de sahip olanları mevcuttur. Ortalama kedi ömrü 14 yıldır. Ancak kediler iyi bir beslenme ile 20 yıldan fazla yaşayabilirler. Otuzun üzerinde evcil kedi soyu vardır.

Kediler hoş görünüşlü, yuvarlak başlı, sivri kulaklı, uzun bıyıklı hayvanlardır. Bıyıklarının dipleri sinirlere bağlıdır. Dokunma duyusu görevi yaparlar. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklı olup, kancalı tırnaklarını içeri çekebilirler. Tırnaklarını ağaçlara sürterek bilerler. Hassas işitme ve görme duyuları vardır. İnsan kulağının duyamadığı yüksek frekanslı ses titreşimlerini kaydederek çok hafif sesleri duyarlar. Sıçrayıcı, tırmanıcı ve yüzücüdür. Genellikle gece avlanırlar. Avcılıkta en büyük özellikleri sabır, temkin ve sürattir. Fare avında yalnız kulak duyuları yardımı ile avlanırlar. Gözleri en ufak ışıktan bile yararlanabilecek özelliktedir. Tam karanlıkta kediler de göremez. Işığa karşı son derece hassas olan gözleri güçlü ışığı kıran bir iris diyaframı sayesinde korunurlar. Aşırı ışıkta göz bebekleri ince dikey bir çizgi halini alır. Karanlıkta bu diyafram iyice açılarak göz bebekleri yuvarlaklaşır ve böylece en zayıf ışığı bile algılar. Gece avlanan diğer hayvanların gözlerinde olduğu gibi kedilerin gözlerinde de, ağ tabakasının gerisindeki “tapetelum” denen bir hücre tabakası bulunur. Bu kısım kedi gözünün gece parlamasını sağlar.

Yüksek yerlerden düşerken ters dönerek dört ayağı üzerine gelme refleksi çok güçlüdür. Bazen yaralandığı da olur. Son derece temizliğe riayet eder, pisliğini örterek gizler. Pençe altları yastıklı olduğundan avına sessizce yaklaşarak üzerine sıçrar. Erginleşme devreleri çeşitli ırklarda 4-10 ay arasında değişir. Çiftleşmeleri genellikle Aralık sonundan Mart sonuna kadar sürer. Hamilelik süreleri 56-68 gün arasında değişir. Evciller yılda iki defa çiftleşir. Her defasında 4-6 yavru doğururlar. Doğan yavrular kör, sağır ve hemen hemen çıplaktır. Dokuzuncu gün gözleri açılır. İki ay kadar sütle beslenirler. 10 ayda erginleşirler.



                                                                                                                                                              LAZURİ