ANASAYFA

AHMET KAYA

Ahmet Kaya, Türkiye'de 1980 ve 1990'larda çıkardığı albümler ve verdiği konserlerle tanınmış, Kürt kökenli şarkıcı ve bestecidir. 28 Ekim 1957’de Malatyalı bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğdu. Babası Sümerbank mensucat fabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya'da okudu ve müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle 1972'de İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç ettiler ve okulu bıraktı. İşportacılık ve çıraklık gibi çeşitli işlerde çalıştı. Bu dönemde küçük bir yerleşim yerinden büyük bir şehre taşınmanın ve alışmanın sıkıntılarını yaşadı.

16 yaşında yasak afiş basmaktan hapse atıldı. Daha sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneğinin çalışmalarına katıldı. Bu çalışmaları sırasında çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya devam etti. 1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı, bu arada orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu. İşsizlik ve parasızlık sebebiyle ekonomik zorluklar çekti. Bu sırada eşi kendisinden ayrıldı. 1985 yılında uzun uğraşılar sonucu Ağlama Bebeğim albümünü yayımladı. Aynı yıl ikinci albümü Acılara Tutunmak çıkarıldı. Albüm yayımlandıktan sonra Gülten Hayaloğlu ile evlendi. Gülten Hayaloğlu hapishanede idam cezasına mahkûm olan Nevzat Çelik'in Şafak Türküsü şiirini Ahmet Kaya'ya iletir. Böylelikle geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan Şafak Türküsü albümü, 1985 yılında yapılıp 1986'da piyasaya çıkar. Aynı yıl An Gelir albümünü yayımlar.

Gülten Hayaloğlu ile evlendikten sonra kardeşi Yusuf Hayaloğlu ve şiirleriyle tanışır. Sözlerinin çoğunluğunun Yusuf Hayaloğlu'na ait Yorgun Demokrat adlı albümü 1987 yılında yayımlanır. 1988 yılında Başkaldırıyorum albümü çıkar. Ardından 1989 yılında Resitaller-1 albümü yayımlanır. Aynı yıl Osman İşmen'in düzenlemesiyle, sözlerinin büyük çoğunluğunu Hayaloğlu'nun yazdığı İyimser Bir Gül albümü çıkar. 1990 yılında Resitaller-2 albümü yayımlanır. Aynı yılın Ekim ayında çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşan Sevgi Duvarı isimli albümünü çıkartır.

1994 yılında prodüksiyonunu Gülten Kaya ve Yusuf Hayaloğlu'nun yaptığı, Ahmet Abi'nin Vapuru programını yapar. Bu program sadece 13 hafta sürer. Müzik tarzına pop, Türk halk müziği ve arabesk kategorisine dahil edilemediği için özgün müzik denilmektedir. Fakat kendisi müzik tarzının devrimci arabesk veya protest olarak tanımlanmasına karşı çıkar. Genellikle şarkılarında toplumsal meseleler işlenir. Yirmi iki albümünden sadece Kervan (Karwan) diye bir Kürtçe şarkısı vardır ve bir tane de Kürtçe açılış vardır.

Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000’de Hoşçakalın Gözüm isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Cenaze merasimi Paris Kürt Enstitüsünde yapıldı. 2002 yılında Ahmet Kaya'nın şarkılarını 20 ünlü sanatçının söylediği Dinle Sevgili Ülkem isimli bir albüm yapıldı. Père-Lachaise mezarlığında bulunan mezarı 2003 yılında tekrar düzenlendi. 2006 yılında Kalsın Benim Davam ve Gözlerim Bin Yaşında albümleri yayınlandı.



                                                                                                                                                              LAZURİ