ANASAYFA

NEFERLE KUŞ AVCILIĞI

Lazların kuş avlama yöntemleri çok çeşitlidir. Bu yöntemlerden bazıları; Neperi, Okvinçe, Ragi ve Kandaradır. Hopa’da neferle kuş avcılığı, Sultan Selim Dağlarının yaklaşık 500-600 metre rakımlı tepelerinde yapılmaktadır. En yaygın avlaklar çok eski tarihlerde tesis edilmiş olan Esenkıyı (Azlağa) köyünün tepelerindeki (Dolokala) daki yaban güvercini avlağı ve Başköy (Mxigi) deki ince kuş avlağıdır.

Neferle kuş avcılığı için ormanda, karanlıkça bir alanda yol biçiminde bir şerit ağaçlardan temizlenir. Bu tepelerdeki ağaçlar 8 metre yüksekliğinde, 5 metre eninde 5-10 adet açıklık tesis edilmek üzere budanır. Akşam karanlığında aydınlık veren bu geçit yerini kuşlar uçuş yolu olarak kullanır. Bu boşluklara 40 m2 civarında büyük ağlar yan yana olmak suretiyle asılır. Bu ağlara (Opice) denir. Hızla gelen kuşlar ağların farkına varamazlar ve ağa çarparak üzerine düşerler. Bu boşluklardan geçit yapan kuşlar özellikle sabah ve akşam saatlerinde yakalanır. Gün doğumundan gün batımına kadar bu yolla 200 kadar kuş avlayan avcılar görülmüştür.

Şu anda bir gelenek olarak yapılan bu av eskiden besin temini amacıyla yapılırdı. Bu kuşlar taze olarak tüketildiği gibi tuzlanarak da saklanırdı. Ayrıca ince kuşun tüylerinden kuş tüyü yastık doldurulurdu. Halen nefer avı yapılmakla birlikte hükümet tarafından, doğal hayatı ve vahşi yaşamı korumak maksadıyla yeni düzenlemeler getirilmiştir.



                                                                                                                                                              LAZURİ