ANASAYFA

İYİ DOST, İYİ DÜŞMAN: VAN KEDİSİ

Anadolu’ya ne zaman ve nasıl geldiğini bilemediğimiz Van kedisinin ilginç bir özelliği vardır. Van kedisi suda yüzmeyi çok sever. Suya doğru gidiyorsa, bu zorunluluktan değil, keyfi içindir. Özellikle ılık ve sığ sularda yüzmekten hoşlanır. Van kedisinin tüyleri iki renklidir. Bu iki renklilik karakteristik bir özelliği olarak bilinir. Bu farklı renkler kulaklarının çevresinde ve kuyruğundadır.

Van kedisinin postu kalın, tüyleri de normal uzunluktadır. Yazın tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Kışın beyaz bir kar topu gibi olur. Van kedileri iricedir. Van kedilerinin vücut ağırlığı erkeklerde ortalama 3,5 kilo iken dişilerde ise 2,8 kilodur. Vücutları uzun ve kaslı, kemikleri iridir. Van kedisinin; büyük, geniş pembe kulakları vardır. Bazı yavru Van kedilerinde, iki kulak arasında birkaç siyah benek olur. Van kedileri sağır diye bilinir, ancak bu Ankara kedisinin özelliğidir. Sağırlık yüzde veya 3’tür.

Van kedisi; gözü ve tüyü sebebiyle Ankara kedisi ile karıştırılır. Van kedisinin gözleri her ikisi mavi, her ikisi kehribar veya bir gözü mavi diğer gözü kehribardır. Mavi renk, daima turkuaz mavisi özelliğinde olurken, kehribar rengi farklı tonlarda görülebilir. Yeni doğan yavruların gözleri gridir. Van kedisinin doğumundan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar ve 40 gün sonra da göz renkleri ortaya çıkar. Van kedisi; her yıl Şubat, Mart ya da Haziran aylarından birinde azar. Bu azgınlık 10 gün kadar sürer. Bu dönemde gebe kalırlarsa, aynı yıl bir daha azmaz. Hamilelik dönemi 62 gündür. Hamileliğin birinci ayından sonra karnı şişmeye başlar. Van kedisi bir defada dört yavru doğurur.

Kediler genel olarak, sahiplerini değil yaşadığı mekanı benimser ve yaşadığı yeri değiştirmez. Ancak Van kedisi, yeni yerini kısa sürede kabul eder ve eski yerini aramaz. Van kedisi, sevilmekten çok hoşlanır ve karşılık verir. Hamilelik döneminde daha fazla sevgiye ihtiyaç duyar. Kendisini sevenlerin kucağına çıkar. Okşayanın elini şakadan ısırır ve yalar. Mırıldanır. Yemeğini veren kimsenin bacaklarına teşekkür etmek için sürtünür. Tuvalete gitmek istediğinde kapı önünde miyavlayarak sahibine haber verir. Kapının açılmasını ister, eğer kapıyı açacak kimse yoksa kapıyı kendi açar. Van kedisi diğer kedi ve insanlarla haberleşmek için değişik bir takım sesler çıkarır. Çıkardığı bu seslerin her birinin bir anlamı vardır. Van kedisi; bir süs ve fare ve böcekleri avlayan bir aile dostu olarak görülür. Keskin duyu organlarına sahiptir. Karanlıkta çok iyi görülebilir. Sivri pençeleri, keskin dişleri ve kıvrak vücudu vardır. Ayak parmaklarının üzerinde sessizce yürür. Dostun dostu; düşmanın düşmanıdır.



                                                                                                                                                              LAZURİ