ANASAYFA

VATİKAN'IN RUM PATRİKHANESİ İLE EKÜMENLİK FLÖRTÜ

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı 16. Benedikt, Türkiye’yi ziyaret eden üçüncü Papa oldu. 1967 yılında Papa VI. Paul, 1979 yılında ise II. Jean Paul Türkiye’ye gelmişti. Papanın Türkiye’yi ziyaret amacının Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi arasındaki diyaloğu artırmak ve Hıristiyanlar arasında birliği sağlamak olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanının resmi davetlisi olarak Ankara’ya gelen Papa 16. Benedikt’i, havaalanında Başbakan Erdoğan karşıladı. Ankara’da ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret eden Papa, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Vekili Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu ile görüştü. Papa ziyaretinin ikinci gününde İzmir’de Meryem Ana Evini ziyaret etti. İzmir’den İstanbul’a geçen 16. Benedikt, Türkiye’deki üçüncü gününde Rum Patrikhanesinde Aziz Andreas yortusuna katıldı. Patrik Bartholomeos ile ortak deklarasyon yayınlanarak kiliseler arası işbirliği talep edildi. İstanbul’da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisini gezen Papa 16. Benedikt, ziyaretinin son gününde Saint Esprit Katedralinde düzenlenen ayine katıldıktan sonra Vatikan’a geri döndü.

Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, Papaların Türkiye’ye yapmış olduğu tüm ziyaretlerin amacı, Patrikhane’yi ziyaret etmek yani Katolik ve Ortodoks ilişkilerini geliştirmektir. İstanbul merkezli Ortodoks Kilisesi ile Roma merkezli Katolik Kilisesinin 1054 yılında birbirlerini karşılıklı aforoz etmeleriyle başlayan küskünlüğün 1964 yılında kaldırılmasıyla, Vatikan ile Fener Rum Patrikhanesi arasında ziyaretler başladı. Papa 16. Benedikt ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, Hıristiyan dünyasını yakından ilgilendiren bir deklarasyon yayınladılar. Deklarasyonda Hıristiyan dünyasına birlik çağrısı yapılırken, Müslüman ve diğer dinlerin mensuplarına da barış ve işbirliği mesajı verildi. Daha önce Türkiye'ye gelen Papaların hiçbirinin Müslüman ve Hıristiyanlara yönelik bir konuşma veya çağrıda bulunulmadığına dikkat çeken uzmanlar, deklarasyonda Medeniyetler İttifakına gönderme yapılmasının önemli olduğunu belirttiler.

Moskova Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesinin (İstanbul Ortodoks Kilisesi) ekümenikliğini yani evrenselliğini tanımıyor. Komünist sistemin uygulandığı süreçte bile Stalin, Moskova Ortodoks Kilisesine dokunmamış, bir ağrılık olarak İstanbul Ortodoks Kilisesinin karşısına koyup onu ezmek istemişti. Çünkü eskiden beri İstanbul'daki Patrikhane Amerika tarafından destekleniyor. Amerika bu yolla, hem kendi içindeki hem de dünyanın çeşitli ülkelerindeki Ortodoksları Fener Patrikhanesi üzerinden etkisi altına almayı hedefliyor. Bu amaçla da, Fener Patrikhanesini "ekümenik" olarak tanıdığını vurgulayarak, bütün gücüyle Papaya destek veriyor.

Hatırlanacağı gibi Papa, Almanya’nın Regensburg şehrinde yaptığı konuşmada; "Muhammed, hangi yeniliği getirmiştir, onun getirdikleri arasında sadece kötülükleri ve insani olmayanları bulursunuz, İslamı kılıçla yayma emri gibi." gibi diyerek edep dışı bir konuşma yapmıştı. Bu sözlerin ardından Papa, "Hristiyanlıkta Tanrı ile akıl arasında bir bağ var, İslamda ise Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ yok, İslami cihat akla ve Tanrı'ya aykırıdır" diyerek haddini aşan beyanlarda bulunmuştu.



                                                                                                                                                              LAZURİ